Bu sabah binlerce Müslüman Kırcaali Merkez Camii’nden başka tüm ilde bulunan yaklaşık 340 cami ve mescitte Kurban Bayramı namazı kılarak, bayramı karşılama sevincini yaşadı. kircaali-camisinde-bayram-namaziOnların büyük bir bölümünün Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımız olduğu anlaşıldı. Bu bayramda da Kırcaali Camii’sine sığmayan yüzlerce Müslüman sisli ve soğuk havada bayram namazını cami bahçesinde idrak etmek zorunda kaldı. Ayrıca çok sayıda müminse, bahçenin de dolup taşması nedeniyle namazını hiç kılamadılar. Cami yanında bir araya toplanıp, namaz sonrası mümin kardeşleriyle bayramlaşmayı beklediler. Yürekler acısı bu durum Kırcaali’de acil olarak ikinci caminin yapılması gerektiğini sergiledi.

Bulgaristan Müslümanları Yüksek İslam Şura Başkanı Şabanali Ahmet verdiği vaizde Kurban Bayramı’nın tarihini ve faziletlerini anlattı, Kırcaalilerin Kurban Bayramı’nı kutladı.

Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis de bugün bayram namazını merkez camide kıldı. Namaz önesi cemaate seslenen Başkan, tüm Müslüman camiasının Kurban Bayramı’nı kutlarken dinimiz adına Kırcaali’de yapılacak çalışmalar için müminlerden dualarını eksik etmemelerini rica etti.

Cami imamı Erdinç Hayrulla, bayram namazı kılınışının usulünü hatırlattıktan sonra Başmüftülük tarafından ilan edilen tam saat 8.04’de müminler namaza saf tuttular. Görmeye alışılmışın dışında aralarında oldukça gençlerin bulunması dikkati çekti. Erdinç Hoca’nın okuduğu bayram hutbesinden sonra edilen dualarla namaz sona erdi.

Ardından Müslümanlar bayramlaşmak üzere birbirleriyle kardeşçe kucaklaşıp, büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden öperek, Kurban Bayramını kutlayıp güzel dileklerde bulundular.

Bayramlaşma adetinden yararlanıp, şeker ve para toplamak için onlarca çocuk ve yoksul kimseler, cami kapısının yanında müminlerin çıkmasını beklediler. Cami kapısı önünde elinde kutularla duran birkaç kişi bayram vesilesiyle camiye yapılacak para bağışlarını topladılar.
Beyhan Mehmet, gazetecilere caminin kapasitesinin yaklaşık 700 kişi olduğu için bu defa da cemaatin büyük bölümünün dışarda bayram namazını kılmak zorunda kalmasından duyduğu üzüntüyü ifade ederek, Kırcaali’de yakın zamanda ikinci bir caminin yapılacağı müjdesini verdi.

Bölge Müftüsü ayrıca Kırcaali Haber Gazetesi için şunları şöyledi: “Öncelikle Kırcaali Bölge Müftüsü olarak Kırcaali Müslümanlarının bayramını, daha sonrasında da İslam aleminin bayramını cani ve gönülden kutlarım. Rabbim bu bayramı bizlere sıhhat, afiyet, uzun ve hayırlı ömür vesilesi kılsın, ibadetlerimizi kabul eylesin, kurbanımızı kurbiyet vesilesi Allah’a yaklaşma vesilesi kılsın, rızasına nail etsin. Bunun ötesinde de bütün insanlık için huzur, barış ve özellikle de karşılıklı saygınlık vesilesi eylesin diye dua ediyorum.”

Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis de, “Herkesin Kurban bayramı’nı kutlarım. Bayramları her zaman birbirimize daha da yaklaşmamız için fırsat bilmeliyiz. Kurban Bayramı’mızı herkesle paylaşmamız gerekiyor. Çünkü ancak paylaşılan bayram gerçek bayramdır. Gerek Müslüman, gerekse Hıristiyan kardeşlerimizle bayramımızı paylaşmalıyız. Bu yüzden Kırcaali’de herkesin birbirinden af dileyip bayramlaşarak, bayramı paylaşarak geçirmesini diliyorum” diye ifade etti.

Yüksek İslam Şura Başkanı Şabanali Ahmet de gazetemize şöyle konuştu: “Kurban Bayramı, İslam aleminin iki büyük bayramından bir tanesi. Kelime anlamıyla veya yapılan ibadet anlamıyla Allah’a yakınlaşmanın ortaya koyulmasını gerçekleştiriyor. Yani kendimizden bir şeyi kurban etmekle, Allah’a feda etmekle insanoğlu Allah’a yakınlaşmanın yollarını arıyor. Bu vesileyle bu bayramda hac ibadetinin kabul olmasıyla, hacıların dualarına nail olmamız temennisiyle beraber bütün Müslümanların bayramını kutluyor, onlara sıhhat, afiyet, bereket getirmesini temenni ediyorum, yani güzel bir bayram geçirmelerini cani gönülden diliyorum. Herkesin bayramı mübarek olsun!”

Birbirleriyle bayramlaştıktan sonra Müslümanlar hazırladıkları kurbanlık hayvanları kesmek üzere evlerine koştular.

 

Resmiye Mümin – Kırcaali Haber

Reklamlar