Belediye Meclisi, 31 Ocaktaki oturumunda Kırcaali Belediyesinin 2018 yılı için bütçesini onayladı. Bütçe 24 ‘kabul’ ve 11 ‘ret’ ve 5 ‘çekimser’ oy ile kabul edildi. Farklı görüşlerin ortaya atıldığı tartışmalar yaklaşık bir saat sürdü. Yerel meclis tribününden belediye meclisinin Reformcu Blok üyelerinden Radoslav Milev belediye başkanını ve ekibini, Avrupa kaynaklı maddi destek sağlamalarından dolayı tebrik etti, ancak artık inşaatı gerçekleştirilen yapıların yönetimi ile ilgili bazı taleplerde bulundu. Milev, ‘Belediye çöp ve temizlik şirketlerine hala ücretlerini ödemedi, ancak eğitime ayrılan paralar gibi bütçenin olumlu yanları bulunduğundan ‘çekimser’ oy kullanacağım’ dedi.

Belediye meclisi BSP üyelerinden Georgi Küçükov, bütçe kabul tartışmalarını sıkıcı olarak değerlendirdi, sebebini ise muhalefetin argümanlarında de, belediyenin argümanlarında da değişen bir şey olmadığına bağladı. Küçükov, ‘Eğitim alanında maddi artışlar gibi olumlu yönlerine rağmen, bütçede yer alan harcamalar ilçe vatandaşlarının yaşam standardını yükseltmediğinden grubumuz bu bütçeyi desteklemeyecek’ diye konuştu. Küçükov, müdürlerinin paraları yönlendirme konusunda özgür olabilmeleri için anaokullarının kendi bütçelerine sahip olmasını teklif etti.

Belediye meclisi GERB üyelerinden Ognyan İvanov, harcanacak paranın yasallığını gündeme getirdi. İvanov, ‘Her geçen yıl ile borçlar büyüyor, bu borçların nasıl ödeneceğini bilmek istiyoruz. Bununla ilgili bazı politikaları uygulama kararı bekliyoruz, ancak böylelerini göremiyoruz. Bütçede sokak köpekleri ile sorunu çözecek, Vızrojdentsi semtinde anaokulu kuracak, Kırcaali’de çözüm bekleyen araç park etme sorununa çözüm getirecek maddi kaynakları göremiyoruz’ diye konuştu.

Belediye meclisinin HÖH üyelerinden Bayram Bayram, muhalefetin yeni bir şeylerin söylemediğinden üzüntüsünü dile getirdi. Bayram, ‘Bulunduğumuz binayı populizm yuvasına dönüştürmeyelim. Sırf Kırcaali Belediyesinin borçları olmadığını hepimiz biliyoruz. Ancak sermaye listesini gözden geçirdiğimizde, yıllardan bu yana ilk defa yollar, aydınlatma, eğitim gibi alanlarda altyapıya ayrılmış yüksek miktarda bir para görüyoruz. Bu bütçe dengeli ve yatırımlara yönelik bir bütçedir’ diye konuştu.

Bütçe tartışmaları esnasında Belediye Başkanı Hasan Azis, ‘Yapıcı bir muhalefete ihtiyacımız var, reddeden bir muhalefete değil. Yapıcı bir muhalefet, yapılanları kabul eder ve diğer sorunların çözümü için öneriler sunar’ dedi.

Belediye Başkanı, 2018 Bütçesini, birkaç yönde erken bir gelişim sağlayan güçlü yatırım bütçesi olarak değerlendirdi. Azis şunların altını da çizdi: ‘Borçlanmaya, aktif bir yatırım programıyla yanıt veriyoruz, çünkü ek maddi kaynak sağlamak için tek doğru yöntem yatırım sürecini etkin hale getirmektir.’ Bununla ilgili olarak Hasan Azis, eğitim altyapısına öngörülen 15 milyon levayı örnek verdi ve şunları ilave etti: ‘AB’den sağlamayı başardığımız 20 milyon levamız var, bu rakam ise neredeyse hükümetten aldığımız hedef maddi desteğe yaklaşmaktadır. Devlet faaliyetlerine 2 milyon leva belediye parasıyla ek maddi destek sağlıyoruz.’

Belediye Başkanı 59 100 000 leva değerinde olan 2018 Bütçesinin mali boyutlarını tanıttı. Geçen yıla kıyasla bu yıl artışı %19’dur. Yaklaşık 25 milyon leva, yani bütçenin %41’i eğitim alanına yönlendirilecektir; %31’i, yani 18,4 milyon leva konut inşaatları ve çevre korumaya ayrılmıştır. Sosyal güvence, destek ve hizmetler için 1,7 milyon leva; sağlık alanı için ise bir milyon leva üzerinde maddi destek sağlanmıştır. 2018 yılında Kırcaali Belediyesinin Yatırım Programı için yaklaşık 11 500 000 leva ayrılmıştır. Cumhuriyet Bütçesinden alınan hedef sübvansiyon 2 500 000 levadır. Sermaye listesinde yer alan yatırım alanı sayısı 95’tir. Belediye, 2018 yılında 8 300 000 leva getirecek olan AB programlarınca 8 proje kazanmıştır.

 

Kırcaali Belediyesi

Reklamlar