Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi’nin (KEİPA) 41. Genel Kurul Toplantısı, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da başladı. 
41-keipa-genel-kurul
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Karadeniz ülkeleri arasında doğrudan hava ve deniz yolu hatları kurulması gerektiğini söyledi. Halk Kültür Sarayı’nda düzenlenen toplantının başında bir konuşma yapan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Jean-Caude Mignon, demokrasi ve hukuk devletinin kuvvetlendirilmesi gibi çok sayıda ortak hedeflerinin olduğunu belirterek KEİPA üyelerini aralarındaki işbirliği artırmaya çağırdı. Toplantıda konuşan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de 2007’de Bulgaristan ve Romanya’nın Avrupa Birliği’ne (AB) katılması ile Karadeniz’in AB’nin dış sınırı olduğunu hatırlattı.

Karadeniz ülkeleri arasında doğrudan hava ve deniz yolu hatları kurulması gerektiğini, enerji sistemleri ve karayolları arasında sağlam bağlantılar oluşturulmasının şart olduğunu belirten Plevneliev, “AB’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve doğal gaz ithalat yollarını çoğaltma çabaları Karadeniz ülkelerinin rolünü artıracaktır dedi. Bulgaristan Parlamento Başkanı Mihail Mikov da Karadeniz’in 21’inci yüzyılda aktif ekonomik işbirliğinin yaşandığı bölgelerden biri olarak şekillenmesinden dolayı Karadeniz Ekonomik İşbirliği’nin (KEİ) rolünün giderek artacağını dile getirdi. Toplantının teknik konuları içeren ilk oturumun ardından Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Daniela Bobeva’nın başkanlığında, turizmin KEİ kapsamında ekonomik büyüme faktörü olarak değerlendirildiği bir açık oturum yapıldı. Akşam saatlerinde ekonomi, ticaret, teknoloji ve çevre konularına ilişkin bir panel düzenlenmesi bekleniyor. Yarın devam edecek Genel Kurul toplantısına Türkiye 12 kişilik heyetle katılıyor.
AA

Reklamlar