24 Mayıs Bulgar Kültürü ve Slav Yazısı Bayramından bir gün sonra bugün  Bulgaristan hükümet heyeti, Papa’nın huzuruna çıkmak üzere Vatikan’da bulunuyor.

Aslında bu ziyaret, Papa’nın onayını ve Kutsal kitapları Slav diline çevirmek için Aziz aziz Kiril ve Metodiy kardeşlerinin 9.yüzyılda Roma misyonun sembolik ziyaretidir. Gelenek üzere her yıl Bulgar heyeti, Vatikan’a giderken Bulgaristan’dan hediyeler götürüyor. Bugün de Başbakan Boyko Borisov’un resmi hediyelerin yanısıra, Vatikan bahçelerine dikilmek üzere 33 tane gül fidanı götürüyor. Gül fidanları “Ebedi Şehir” Roma’ya Bulgaristan’ın Gül Vadisi’nden gidiyor.

Şu anda Kazanlık bahçelerinde güller mis koku, tat ve güzellik yayıyor. Bahar ılımlı olunca gül üreticileri, bol gül hasadı bekleyişi içersindedir. Bu günlerde Kazanlık “Gül Kraliçesi” Yarışmasına hazırlanıyor. Aslında 50 yıllık tarihe sahip Kazanlık “Gül Kraliçesi” Yarışması, Bulgaristan’da en eski güzellik yarışmasıdır. “Gül Festivali” ise 115 yıl önce yine Mayıs ayında kutlanmaya başlanmış. Kazanlık sakinleri, Gül Festivalinin yanısıra kapılarını 1918 yılında açan Bulgaristan’ın ilk yaylı çalgılar atölyesini da unutmuyorlar. Bu tarihte Georgiyev kardeşler, ülkemizde luthierie sanatının temellerini atıyor.

Kazanlık Belediyesi’nde memur Srebra Kaseva şunları paylaşıyor:

“Festival, 18 Mayıs Gül Kraliçesi yarışmasıyla başladı. Gül Kraliçesi, Matematik Lisesi öğrencisi Mihaela Haciyeva oldu. Bu yıl daha farklı olacak. 1 Haziran’da festivalin doruk noktasındaki etkinliklere, önceki yıllarda seçilen 49 gül kraliçesi de katılacak. İlk gül kraliçesi yarışmasının tarihi 1970 yıllarına dayanıyor. Bu fikir ünlü ressam Tenyo Pindarev’e ait. Aslında en güzel kızı yarışması, şehrimizin sembolü olurken Gül Kraliçesi şehrimizin elçisidir bir yıl boyunca. Farklı yıllarda gül karliçesi Japonya ve Çin’i ziyaret ediyor, Kazanlık sakinlerinin selamlarını götürüyor. Burada unutmamalıyız – gül Bulgaristan’ın sembolü haline gelmiştir.”

СнимкаBulgar güllerin şanı ve şöhreti, ülke sınırlarını aşmıştır ve her geçen yılla turist sayısı artıyor, hele hele Doğu ülkelerden gelen konuklar açısından. Onlar özel olarak Gül Festivaline geliyor.

“Gül, Bulgaristan’ın sembolü olarak Gül Festivaline katılan yabancılar arasında en büyük rağbet gören çiçektir. Kazanlık şehrine gelenler, gül bahçelerini dolaşıyor, gül çiçekleri topluyor ve her yerde gül kokusunu hissediyorlar. Bugün herkes Gül Vadisini ve Gül Kraliçesinin fotoğrafını çekmeye çalışıyor,  oysa en eski resim fotoğraf 1901 yılına ait.

Снимка

Bu fotoğrafta gül çiçkerlinin toplanmasını ve gül hasatı için Bulgaristan’ın dört bir ucundan gelen kızları, resmediyor.O zaman çok neşeli eğelenceler düzenleniyor, kızların büyük bir bölümü gül hasatı sırasında müstakbel eşini buluyormuş. Böylece gül hasatı sadece şehre değil Bulgaristan’a damgasını vuyuyormuş. Kazanlık, her zaman aşk şehri olmuştur, çünkü burada birçok genç aile yuva kurup ülkenin dört bir yanına dağılmıştır.”

 

 

Çeviri: Şevkiye Çakır, BNR

Reklamlar