“Gül şenliğinden daha büyük şenlik yoktur” motosu altında her yıl bütün Bulgaristan’da en güzel, renkli ve neşeli festivallerden biri olan Gül Şenliği yapılıyor. Gül Şenliği’nin kaydedilmesine Kazanlık şehrinde yaklaşık 100 yıl önce başlandı. Orada Haziran ayının her ilk haftasında özel bir törenle Kazanlık ile Karlovo etrafındaki Gül Vadisi’nde gül hasadı başlıyor.

Снимка

Bu, ülkemizin en romantik yerlerinden biri. Eğer oraya Mayıs ayının ortasında giderseniz, sonsuz gül alanları göreceksiniz, en güzel çiçeğin kokusunu içinize alacaksınız. Gül Vadisi, Kazanlık şehri ve gül, Bulgaristan’ın geleneklerimizi ve halk yaratıcılığımızı esinlendiren narin sembolleridir. Gül çiçeğini nakışlarda görebilirsiniz, efsanelerde dinleyebilirsiniz, müzik ve danslarda sezebilirsiniz.

Снимка

Gül Vadisi’nde toplanan gül çiçeğinden parfümeri ve tıpta kullanılan ve bütün dünyada ünlü olan Bulgar gül yağı üretiliyor. Kazanlık şehrinin sakinleri, gülden daha kıymetli çiçek olmadığını iddia ediyor ve güllerin burada hep var olduğunu anlatıyor. İlk başlarda gül hasadı, çoğu Kazanlık sakinleri için sıradan bir geçinim kaynağıymış, ama zamanla birçok müzik ve danslar ile beraber kutlanan özel bir şenliğe ve törene dönüşmüştür. Gül çiçekleri elle toplanıyor, bu işe tanyeri ağarmadan başlanıyor. Kokusunun saklanması için gül çiçeği taze kalmalıdır.

Kazanlık’taki gül hasadı, bütün dünyadan konuk ve turistleri bir araya getiriyor. Gül Festivali’nin en görülmeye değer etkinliklerinden biri gül rakısının pişirilmesidir. Festivalde geleneksel törenler yapılıyor, bu yöreye has yiyecekler hazırlanıyor.

Снимка

“Yıllardan beri Kazanlık, ilkbahar festivali için gelen çok sayıdaki konuklar ve turistler için dar oluyor” diyen Kazanlık Belediyesi temsilcisi Srebra Kaseva, şunları da söyledi:

“Karnaval yürüyüşü, yıllar yıllı varlığını sürdüren eski bir gelenektir, ama her defasında biz buna yeni bir şeyler eklemeye çalışıyoruz. Yürüyüşe Kazanlık’taki ana okulları, okullar ve okuma evlerinin ve de şehir içindeki bütün teşkilatların temsilcileri katılıyor. Onlar, karnaval yürüyüşü sırasındaki programını kendi yapıyor.

Üç gün içinde şehirde bir açık hava sahnesinde komşu Balkan ülkelerinden konukların katılımıyla bir Uluslararası Folklor Festivali yapılıyor. Festivale katılımcılar da yürüyüşe katılıyor. Yürüyüşe yaklaşık 3 bin kişi katılıyor, seyirciler ise geçen sene 70 binden fazlaydı. Yürüyüş yolu, yaklaşık 5-6 kilometre uzunluğunda.

Bence bu, ülkemizde düzenlenen en geniş kapsamlı yürüyüştür. Yürüyüş, şehrin başında başlıyor ve ana caddesinden geçerek Kazanlık şehrinin neredeyse sonuna kadar devam ediyor. Festival için buraya gelen turistler, Japonya, Çin, İtalya, Almanya, Rusya, Yunanistan ve diğer komşu ülkelerdendir.

Turistler bütün dünyadandır ve bu bizim için gurur kaynağıdır.

Reklamlar