2012 yılında Bulgaristan genelinde hidrolik kırma fraking metodu ile kaya gazı araştırmaları ve istishal edilmesine yasak getirildi ve 41. Halk Meclisi bu yasağın daimi olmasını kararlaştırdı. Bu konuda Bulgaristan Radyosu tarafından düzenlenen yuvarlak masa toplantısında konuşan petrol ve doğalgaz araştırmaları uzmanı Vasko Naçev şunları söyledi:

“Fracking kendi kendine bir amaç değildir. Bu unsurla bütün süreç tamamlanmış oluyor. Çok daha önemli işler vardır, kırıma neden bu kadar önem verildiğini bilmiyorum”.

Toplantı katılımcılarından milletvekili ve Enerji Komisyonu üyesi Tasko Ermenkov ise şunu belirtti:“Bu benim görüşüm veya siyasi nitelik taşıyan bir görüş değil, Bulgar bilim adamlarının görüşüdür, kaya gazı istihsali çevre sağlığı açısından güvenli olamaz. Bu durum Bilimler Akademisinin görüşü olduğu sürece ve hem yurtta hem yurt dışında kuşkuların duyulduğu sürece moratoriyum uygulanacaktır”.

“Hidrolik kırma birkaç saat ile iki gün arasında devam eden kısa bir süreçtir ve sondaj işletilmeye başlamadan once uygulanır. Daha sonra sondaj konvansyonel gaz istishalindeki hali alır. İkisi arasında fark yok” dedi Vasko Naçev.

Demokrasi Araştırma Merkezi’nden Martin Vladimirov ise şunları belirtti:“Teknolojik süreç olarak kaya gazı ile ilgili olan tek sorun maliyetidir. Gerekli altyapı mevcut değil, toprakaların şirketlere kullandırılması prosedürü da karmaşıktır. Bundan dolayı kaya gazının nihai fiyatı, Gazprom’dan aldığımız gazın fiyatından yüksek olacak. Ama zamanla giderlerin düşeceğini de göz önünde bulundurmak gerekir. Amerikan Enerji Ajansı tarafından yapılan araştırmalara göre ülkede yaklaşık yarım trilyon metre küp kaya gazı vardır.

“Zelenite ” (Yeşiller) partisinden Georgi Stefanov ise bundan iki hafta önce AB Tıp Birliğinin kaya gazı istishalinin insan sağlığı üzerindeki negative etkisine ilişkin bir rapor açıkladığının altını çizdi.

Reklamlar