Dünya Ekonomi forumu tarafından işyerinde kadınlar ve erkekler arasındaki eşitlik konusunda düzenlenen bir araştırmanın sonuçlarına göre ülkemiz Bulgaristan 142 devlet arasında 22. sırada yer alıyor. Sıralamanın başında İskandinav devletleri yer alırken, son sıralarda Yemen, Pakistan, Çad ve Suriye var. Rakamlar ayrıca iki cinsin aldığı ücretlerin de eşit olmadığını ortaya koyuyor. Bizde bayanların ortalama yıllık geliri 13 000 doların biraz üzerinde olurken yıllık 19 000 dolar kazanan erkeklerin cüzdanı daha kabarık gözüküyor. Yüksek tahsil sahibi kadınların oranı yüzde 71 olmak üzere her ne kadar yüzde 55 olan yüksek tahsilli erkeklerin oranından büyük olsa da Bulgaristan Parlamentosunda bayanlar sandalyelerin ancak dörtte birini alıyorlar.

İş sekörüne gelince orada kadın ve erkek eşitliği hususunda sağlanan sonuçlar daha da mütevazi görünüyor. Şirketlerin üst düzey yönetim organlarında bayanların mevcudiyeti yüzde 14’te kalıyor. Bu gösterge itibari ile Bulgaristan, Avrupa devletlerindeki ortalama seviyeye yaklaşıyor /yüzde 15/.

AB’nin PROGRESS programı kapsamında “Ekonomide kararların alınmasında eşitlik” projesi çerçevesinde Ekonomik Kalkınma Merkezi tarafından ülkedeki 100 en büyük şirket arasında yapılan anketlerden alınan sonuçlara göre insan kaynakları ve şirket yöneticilerinin yarısından fazlası, son üç yıllık dönemde yönetici görevlerinde bulunan kadınların sayısı artmış bulunuyor. Deneklerin yüzde 90’ı kadınların şirketlerin yönetim birimlerinde kadınların yer almasına sıcak bakıyorlar.

Bu durumda bayanların karyer yapmalarını engelleyen nedir? Ekonomik Kalkınma Merkezi uzmanı Blenika Celepova, cevap veriyor:

“Kadınların bu tür görevlere gelmeleri açısından esas sorunun kalifiye eksikliği olup olmadığını anlamaya çalıştık. Kadınların kalifiye edinme imkanları ile ilgilenip ilgilenmediklerine dair bir dizi soru dahil ettik. Gayet olumlu cevaplar aldık. Hatta bazı durumlarda bayanlar kalifiye edinmek konusunda çok daha isteklidir. Ancak insan kaynakları uzmanları ve müdürlerin çoğu, ev işleri, annelik görevi ve iş görevlerinin bir arada yürütülmesini büyük bir güçlük olarak öne sürüyorlar. Bu konuda yeterince hizmetin verilmemesi, ücretin düşük olduğu ve dolayısıyla bakıcı tutmanın imkansız olması, ayrıca da eski nesil erkeklerde ev işlerini paylaşma tutumunun bulunmaması, kadınların karyer yapmaları açısından engel teşkil ediyor. Bununla beraber gittikçe çok genç insanın aile yükümlülüklerini, ev işlerini eşit şekilde paylaşmaları umut vericidir” diyor Bayan Celepova ve kadınlara has hangi niteliklerin şirketlerin gelişmesini olumlu yönde etkiliyor sorusu üzerine şunları da ekliyor:

Reklamlar