Çernooçene (Yeni Pazar) Belediyesine bağlı Jeleznik (Karademir) köyü muhtarı Sebahattin Mustafa, köy halkına yönelik bir dizi özgün girişimlerin yanı sıra arı kovanlarından akasya balı elde eden ilk kişilerden biridir.

Köy muhtarı, bu yıl elde edilen bal üretiminden memnun olduğunu ifade etti. 10 çerçeve arı kovanından 10 kilodan fazla bal elde ettiğini belirten bal üreticisi, önceki iki yıl bölgede arıcılıkta verim alınamadığını dile getirdi.

Sebahattin Mustafa,” Arıcılık kolay bir iş değil, ama yine de ilgimi çekiyor” dedi. Arılara iyi bakım yapıldığında yılın ilk büyük bal toplama mevsiminde gelişimlerine ulaştıklarını bildirdi. Çiçeklenmeye başlamadan yaklaşık 1 hafta önce bal kutuları yerleştirilir ve arılar rahat bırakılır.

İlk büyük bal toplama mevsimi ile ilgili Bulgaristan’daki ana ağaç türü beyaz akasyadır. Genellikle bizim bulunduğumuz deniz üstü yüksekliğinde akasya 5-10 Mayıs arasında çiçek açmaya başlar ve çiçeklenme iki haftadan biraz fazla sürer. Bu arada güçlü arı kovanlar kutulara akasya balı toplayabilir. Uzun süreli yağışlar, şiddetli kuraklık veya güçlü ve uzun süreli bir rüzgar, bal üretimini olumsuz etkilemektedir.

Bölgede bir kilo balın fiyatı 15 leva civarındadır.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar