Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından hazırlanan bir rapora göre, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) hesaplamasına fuhuş, uyuşturucu gibi yasadışı faaliyetlerin de eklenmesiyle GSYH’si en fazla yükselen ülke İtalya oldu.

OECD’nin “Ulusal hesaplamalarda yeni standartların GSYH ve diğer makro-ekonomik göstergeler üzerindeki etkisi” başlıklı raporuna göre İtalya’da yasadışı faaliyetlerin de hesaba katılmasıyla GSYH yüzde 1 oranında arttı.

Bu oran OECD ülkeleri içindeki en yüksek artışa işaret ediyor.

Birleşmiş Milletler tarafından 2008’de kabul edilen Ulusal Hesaplar Sistemi ve Avrupa Birliği ülkelerinde de geçen yıldan itibaren uygulanmaya başlanan yeni Avrupa Hesaplar Sistemi’nde, fuhuş, uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığı gibi faaliyetlerin de GSYH hesaplamasına dahil edilmesine karar verilmişti.

Bu karardan yola çıkarak bir rapor hazırlayan OECD, yeni uygulamanın hangi ülkelerde ne kadar GSYH artışı sağlayacağını 2010 verileri üzerinden hesapladı.

Bu hesaplamaya göre yasa dışı faaliyetlerle GSYH’si en fazla yükselen 3 ülke İtalya, İspanya ve Polonya oldu.

Bu alanda AB ortalaması ise yüzde 0.2 olarak hesaplandı.

Araştırma-Geliştirme faaliyetlerinin eklenmesiyle en fazla artış ise Finlandiya, İsveç ve İrlanda’da görüldü.

Türkiye, Japonya ve Şili ise henüz bu alanlardaki verilerin açıklanmaması nedeniyle hesaplamalara dahil edilmedi.

Brüksel merkezli Bruegel düşünce kuruluşu, OECD’nin raporunu “Karanlık tarafa hoş geldiniz” başlığıyla duyurdu.

Kimi haber siteleri de İtalya’nın tahmini fuhuş ve uyuşturucu gelirleriyle GSYH’sini en fazla yükselten ülke olmasının “şaşırtıcı olmadığını” belirterek, “Ne de olsa eski başbakanı küçük yaştaki bir hayat kadınıyla birlikte olmakla suçlanan bir ülke” diye yazdı.

Reklamlar