Bulgaristan İşveren Örgütleri Birliği (AOBP), piyasada belirlenen toptan elektrik satış fiyatlarından dolayı Meclis Rekabetin Korunması Komisyonu’na başvurduğunu açıkladı. Örgüt tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Şikayet dilekçesinde ülkemizde serbest pazardaki ana elektrik tedarikçilerinin Kozloduy Nükleer Elektrik Santrali ve Maritsa Doğu-2 Termik Elektrik Santrali’nin olduğu belirtiliyor. Onlar, Bulgaristan’daki yıllık elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 54’ünü sağlıyorlar. Şirketler, yüzde 92’lik bir pay sahibi olarak serbest piyasa elektrik üretimine hâkimdirler.

2017 yılının ilk dokuz ayında, iki tesis çevrimiçi elektronik platformları vasıtasıyla üretilen elektriğin yüzde 70’inden (veya 9,94 TWh) fazlasını satmayı başarıyor. İki şirket, Bulgar Bağımsız Enerji Borsası’nda (BENEB) 4,16 TWh elektrik enerjisi sattı.

Aynı dönemde örgütün dilekçesine göre, kendi platformlarında elde edilen ortalama fiyat saatte bir megavat elektrik başına 64, 10 leva. Aynı zamanda borsada ortalama fiyat saatte bir megavat elektrik başına 78, 48 levaydı” diye belirtildi.

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi: “Muhtemelen iki santralin gerçekleştirdiği ihale prosedürlerinde koordineli bir şekilde belirledikleri başlangıç ihale fiyatları elektrik satış gelirlerinin brüt karlılık oranlarının iyi uygulamalardan önemli ölçüde üstün olması sonucunu doğuruyor.

Toptan elektrik piyasalarında belirlenen fiyatlar arz ve talep arasındaki rahatsız edici olmayan ve rekabetçi etkileşimi yansıtmalıdır ve piyasanın kötüye kullanımından dolayı yasadışı kazançların elde edilebilmesinin mümkün olmadığının garanti edilmesi önemlidir.

Rekabetin Korunması Komisyonu’nun Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 15.maddesinin 1.fıkrasının 1 ve 4.bentlerinin hükümlerinin ihlal edilip edilmediğinin tespit edilmesi için komisyonun soruşturma başlatması ve ihlaller tespit edildiğinde mali yaptırımların uygulanmasını ısrar etmekteyiz”.

İşverenler, dün Enerji Bakanlığı tarafından düzenlenen enerji şirketlerinin temsilcileriyle yapılan toplantıya katılmayı reddetti.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar