İsveç’te yaban mersini toplama kampanyası ile ilgili İstihdam Ajansı’ndan Bulgaristan vatandaşlarını uyarıyorlar. İsveç’e yaban mersini toplama işine giden kişilerin bu ülkede iş vaat eden her insan ve firmaya güvenmemeleri için tavsiyede bulunuyor. yaban-mersini

İsveç’e yaban mersini toplamaya gidenlere peşin olarak Bulgaristan’a dönüş bileti almaları ve sağlık sigortası yapmaları öneriliyor.

Yurt dışında iş sağlamak için aracı firmaların listesi her bir iş bürosunda ve İstihdam Ajansı’nın www.az.government.bg linkinde bulunan web sitesinde bulunabilir. Aracı firmanın o ülkeden bir işverenle yaptığı iş sözleşmesi İstihdam Ajansı’nda kayıtlı olması gerekir.

Yurt dışında çalışmak isteyen vatandaşlar ülkeden ayrılmadan önce belli başlı bir işveren yanında çalışma ve yaşam koşullarını düzenleyen Bulgarca yazılı bireysel sözleşme imzalamaları gerekir.

İş sözleşmesi veya satıcılarla bağlantı sağlanmadan İsveç’te iş vaat eden sahtekar kişiler, İsveç ormanlarında yetişen orman meyvelerini toplama ve satıcılara satma hakkından faydalanıyorlar.

Allemansrätten denilen kamu erişim hakkına göre herkes, İsveç ormanlarında yetişen meyveleri ücretsiz olarak toplama hakkına sahip.

Avrupa Birliği’ne üye bir ülkenin vatandaşı olarak her bir Bulgaristan vatandaşı İsveç’te 3 aylık süreyle kalabilir ve hemen işe başlayabilir. Çalışma iznine sahip olması gerekmiyor.

Stockholm’daki Bulgaristan Büyükelçiliği, Bulgaristan vatandaşlarına yardımcı olup Bulgaristan’a geri dönüş yapmalarını düzenleyebilir. Ancak bu vatandaşların yakınları veya akrabalarının peşin olarak özel bir banka hesabına Dışişleri Bakanlığı’na bilet ücretini göndermeleri şart.

Stockholm Bulgaristan Büyükelçiliği, İş Müfettişliği Genel Müdürlüğü ve İnsan Ticareti ile Mücadele Ulusal Komisyonu gibi devlet kurumların telefon ve adreslerinin alınması önemlidir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar