Seydullah HALAÇ                                                                 Tarih: 16 Mayıs 2017
İstanbul / Yenikapı 2. Etnospor Kültür Festivali Yapıldı

Bizim Romenler Çadır nedir pek bilmeyiz. Büyük ve süslü çadır anlamına gelen otağın ne olduğunu da bilmezler. Kampları daire şeklinde dizilmiş talikalardır.

Bulgarların konak yerleri ordugâhtır.

Biz Türkler,  Altaylardan, Pamir Dağlarından, Orta Asya üzerinden Çadırımız ve soframızla göçerek gelmişiz. Avrupa kitaplarında bize “nomad” denir. Hayvanları, çadırları vb ile birlikte yer değiştiren, göçebe, göçer topluluk denir.

Bugün bütün eski kıtanın en büyük, en modern ve en güzel kenti olan İstanbul’u bina etmiş, göçebe yaşam şeklimiz ve kültürümüzle birlikte İslam medeniyetini de Küçük Asya ve Avrupa’ya taşımış olmamıza rağmen,  bir Fransızca söz olan  “nomadı” bizim için kullananlar, sanki bizi biraz küçümsemek ister gibi havaya girerler.

Oysa kültür ve medeniyet insanların bir yaşam mekânından başka bir yaşam ortamına taşınmasıyla başlar ve bir topluluğun duyuş ve düşünüş biçimini oluşturan kültürün yeni ortamda da gelenek durumundaki her türlü yaşayış, düşünce ve sanat varlıklarını, maneviyatını ve kimliğini yeniden üretebilmesi uygarlığa açılan kapıdır.

Göç eden insanlar yeni yerleşim merkezinde, diğer boy ve soydan, gelenek görenekten, farklı dil ve dinden insanlarla anlaştıkça ortak değerler, uzlaşma, saygı ve hürmet ortamı, iyi komşuluk ortamı oluşur ki, bu da farklılıkları birleştiren yeni kültürdür.

Her şeyin bir başlangıcı vardır.

Biz Türklerin de mağara yaşamından sonraki başımızı soktuğumuz yer çadırdır. Çadırda yakılan ocak ve kurulan sofradır. Atasözlerimizden biri “insan geldiği yeri unutmamalıdır” der. Biz Türkler bugün birçok devlet kurmuşuz, dünyanın dört bir yanına dağılmışız. Türkiye Cumhuriyeti 17. Türk devletidir.

Şu da var, Bilge Han’dan beri kardeşleştikçe devletlerimiz de kardeşleşmiş ve birbirinden büyük, varlıklı ve ünlü olmuşlar.

İstanbul’da ikinci kez yapılan ve bu defa çadırlarını 21. Yüzyıl Türk Ruhunun doğduğu İstanbul / Yenikapı’ya bu yıl kurulan Türk Dünyası 2. Etnospor Kültür Festivali çok anlamlı bir ortam yarattı.

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen Yenikapı Etkinlik alanında “Ok Yaydan Çıktı” sloganıyla düzenlendi. Festivali Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan açtı.

20’den fazla Türk devlet ve özerk cumhuriyetlerden ve topluluklarından temsilciler tarafından kurulan çadır kentte Balkanları ve Bulgaristan Türkleri çadırını BULTÜRK – Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği temsil etti.

Büyük Önder ve çağdaş Türk kültürünün yaratıcısı Mustafa Kemal Atatürk’ün 1913 yılında Sofya’da baloya katıldığı kıyafetin aynısını giyerek Rumeli sevdasını yaşatan yeniçeri kıyafetiyle kuşanmış BULTÜRK Genel Başkanı Rafet Ulutürk ve Balkan ülkeleri gelin kıyafetleri giymiş dernekçi kızlarımız üzerinde bayrağımız dalgalanan, gönlümüz gibi herkese açık çadırımızı ziyaret ettiler, yer soframıza oturdular, çayımızı kahvemizi içtiler, Türkiye nüfusunun % 13’ünü, Bulgaristan nüfusunun da % 26’sınjı temsil eden halk topluluğumuzun gelenekleri, görenekleri ve bugünkü durumu üstüne ayrıntılı bilgi aldılar.

Moldova Bilimler akademisinden Olga RADOVA’ya kitabımızı taktim ederken

Ziyaretçilere daha derin bilgilendirme amaçlı hazırlanmış el kitapçıkları, “Bulgaristan Türklerinin Sesi” gazetesinden nüshalar, Bulgaristan Türkleri Stratejik Araştırma Merkezi ve BULTÜTK yayınlarından Rafet Ulutürk’ün “50 Yıllık Mücadele”; Osman Bülbülün “Bulgaristan Türklerinin Durumu” ve başka yeni çıkmış kitaplar sunuldu.

BULTÜRK çadırını Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, birçok ülkeden heyet başkanları, Federasyon ve dernek temsilcileri ziyaret etti ve geleneklerimizi anlatan eşyalarımıza, kültürümüzü sergileyen etkinliklerimize, kimliğimizi yansıtan yayınlarımıza büyük ilgi gösterdiler.

Festivale katılar delegasyonlardan bazıları Yenikapı’ya kendi atlarıyla gelmişlerdi. Atlı okçuluk yarışları ile atlı cirit müsabakası ziyaretçilerin dikkatini çekti.

Biz Türkler Orta Asya Bozkırlarında yaşadığımız devirde atları evcilleştirmişiz.

Dünya kültürüne ata binmeyi, atla toprak işlemeyi, atla yolculuk etmeyi ve at üzerinde savaşmayı dünyaya biz kazandırmışız. Koşan at üzerinde ok atmak, savaş kültürüne kattığımız çok önemli bir erdemdir. Bu bakıma bizim göçebe kültürümüzde atın yeri, önemi ve hizmetleri büyüktür. Festivalde dünya kültürüne bu katkımız bol bol alkışlanmıştır.

Festivalin etkinlik alanlarında canlandırılan önemli etkinliklerden bazıları da geleneksel güreşlerimizdi. Aba güreşi, şalvar güreşi, kökbörü, âşık oyunu, geleneksel âşık oyunu vb büyük ilgi topladı. Festival birçok kültürün kaynaştığı bir tarih sahnesi ortaya koydu. Balkanlarda, Kafkaslardan ve Türkistan’dan gelen ziyaretçiler çok sıcak kabul gördü.

Spor ve kültür şöleninde bu yıl toplam 800 bin ziyaretçi ziyaret etti.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay kılıç, İstanbul Valisi Vasip Şahin, geleneksel Orta Asya ve Anadolu kıl çadırlarında oba yaşamına ilgi gösterirken, tarihi el sanatları atölyelerini, kılıç kalkan gösterileri gibi aktiviteleri izlediler. Festival’de 15 kolda 843 sporcu mücadele etti. Yağlı güreşlerde 45’i başpehlivan olmak üzere toplam 295 sporcu meydana çıktı.

 Avrasya Türk Federasyonu Genel Başkanı ve diğer oba beyleri ile birlikte

Dört gün süren aktivitelerde çocuklar için kurulan geleneksel oyun sahaları her zaman doluydu.

Festival 11 kolda ödül töreniyle tamamlandı. 

Kategorilerde başarılı olan sporcular ödüllerini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu; Dünya Etnospor Konfederasyon Başkan Yardımcısı Hakan Kazancı; Okçular Vakfı Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı; TÜRKSEL Genel Müdürü Kaan Terzioğlu; Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ; Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş; Namet Gıda Sanayi  ve Ticaret AŞ Yünetim Kurulu üyesi Faruk Kayar ve Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncularının elinden aldılar.

İkinci festivali birinci festivalden farklı kılan, alandaki Türk devlet ve topluluk çadırları da dikkat çekti. Geleneksel kıl çadırlarda oba yaşamı sergilenmesi, geleneksel çocuk oyunlarına yer verilmesi, çocuk tiyatrosu sahnelenmesi ve çocuklar ve yaşlılar için binicilik halk oyunları ve Türkistan toylarıyla bir şölen havası alan festival, tüm ziyaretçilerden çok ilgi gördü.

Festivalde en fazla dikkat çeken olaysa tarihsel ve toplumsal gelişme süreçleri içinde, yaratılan her türlü değerle ve bunları kullanmasında, sonraki kuşaklara iletmede kullanılan araçlar da gösterildi.

Bu araçlar hepimizin ortak değerimizdir.

Bu açıdan, Festival ruhu ve havası AK Parti ve T.C. Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın devletimizin ve halkımızın ortak değerlerle siyaset yapma öngörüsüne tamamen uygun geçti. Yeni bir açılım olarak da, akıl yürütme, eleştirme ve beğeni yeteneklerinin öğrenim, deney ve yaşantılar yoluyla geliştirilmiş biçimleriyle yeni medeniyet yolculuğumuzda Türk dünyasında öncülüğü Türkiye Cumhuriyeti halkının yapması saygı gördü, destek buldu.

İBRAHİM YALÇINTEPE, DİYARBAKIR DERNEKLERİ FEDERASYONU (DİYARDEF) GENEL BAŞKANI

Burada milletimizin kendi medeniyet değerlerini daha açık ve yoğun katılımlı olarak dünyaya gösterebilme çabası ağır bastı.

Bu sportif ve kültürel etkinliklerde, tarih içinde unutulmaya yüz tutan geleneksel kültürel etkinliklerimiz canlandırılırken çocuklarımızın, kentli gençlerin önünde fiilen uygulayabilecek şekilde sahnelendi.

Ayrıca Avrasya Türk Federasyonu Genel Başkanı İsmail CENGİZ’e teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizlere Balkanları tanıtma fırsatı verdiği için kendilerine minnettarız.

BULTÜRK Çadırını ziyaret edenlere de ayrı ayrı teşekkür ederiz; AA İstanbul Haberleri Editörü Hüseyin ALTINALAN, İstanbul haber gazetesi yazarı Şamil KUCUR, Türk Dünyası Kültür Derneği Başkanı Celal ÖCAL, Güneşli Trakyalılar Dernek Başkanı Üzeyir Dalgıç, İstanbul Valiliği ve akraba topluluklar derneği Başkanı Metin ÖZKAN, İstanbul Aydınlar Ocağı Yöneticisi Prof.Dr.Ahmet ÇOLAK, Ural Eğitim Kültür ve Strateji Araştırmalar Derneği Genel Başkanı Bülent MAŞAOĞLU, İBRAHİM YALÇINTEPE, DİYARBAKIR DERNEKLERİ FEDERASYONU (DİYARDEF) GENEL BAŞKANI, BGSAM Başkanı Erdal KARABAŞ, Azerbaycan’dan Teymur KASIMLI, Bulgaristan Kazanlık şehrinden Osman BÜLBÜL, Bulgaristanlı işadamlarından Metin ve Nedim AKIN kardeşler, Bulgaristan’dan gelenler, Konya’dan, Ankara, Bursa, Kocaeli, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli’den ziyaret edenlere hepsine ayrı ayrı teşekkür ederiz. Burada Avrasya Türk Federasyon Başkanı başta olmak üzere buraya katılan tüm dernek Başkanlarına da çadırımızı ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederiz.

Sağ olsunlar var olsunlar Allaha emanet olsunlar. BULTÜRK çadırında her gün ayrı ayrı Bulgaristan yemekleri dağıtıldı. Burada herkes kendi kültürünü sergiledi ve kendilerini tüm katılımcılara tanıtımı yapıldı. İşte böylece buraya gelen herkes dünyada yaşayan tüm Türklerin kardeş olduğunu ve kültürümüzün bir birimize nekadar yakın olduğunu öğrenmiş oldular ve kardeşliği pekiştirdiler.

 Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, oturan insanlar

  1. Etnospor Kültür Festivalindeki oyunlarda dereceye giren sporcular sırasıyla şöyledir:

 

Aşık oyunu: Ziya Kırgız, Yaşar Uzunoğlu, Saim Vatan.

Mangala:  Görkem Geçsoy, Enes Yiğit, Muhammed Bahattın Torun.

Mas Güreşi:

  1. Erkekler: Burak Bingöl, Oğuzhan Karcı, Harun Altay.
  2. Kadınlar: Elif Emine Çalbay, Kadriye Abay, Nazik Naçinok.

Şalvar Güreşi:

  1. Teşvik: Yaşar Doğu Hopur, Arda Hopur.
  2. Küçük Orta: Selçuk Kara, Mehmet Yüce, Oğuzcan Yılmaz.
  3. Başaltı: Musa Gürbüz, Emre Cüceler, Hüseyin Genç.
  4. Baş: Halil Hopur, Taki Taşdemir, Musa Göksu.

Aşırtmalı Aba Güreşi:

  1. Küçük orta: Yasin Tatar, Emrebaltaoğulları, Ahmet Güven.
  2. Başaltı: Mustafa Bahar, Onur Topaloğulları, Ömer Ölmez
  3. Baş: Enes Bandırma, Hasan İpek, Mustafa İpek.

 

Şalvar güreşi:

  1. a) Teşvik: Yaşar Doğu Hopur, Arda Hopur.
  2. b) Küçük orta: Selçuk Kara, Mehmet Yüce, Oğuzcan Yılmaz.
  3. c) Başaltı: Musa Gürbüz, Emre Ceceler, Hüseyin Genç.
  4. d) Baş: Halil Hopur, Taki Taşdemir, Musa Göksu.

 

Aşırtmalı aba güreş:

  1. Küçük orta: Yusuf Emirhan Tosun, Oğuzcan Daşkıran, Abdülaziz Arslan.
  2. Başaltı: Beşir Tosun, Ünal Çakmak, Doğu Kan İnce.
  3. Baş: İrfan Mete, Necdet Doğan, Mustafa Kemal Dağcı

 

Kapışmalı aba güreşi:

  1. Küçük orta: Yasin Tatar, Emre Baltaoğlları, Ahmet Güven
  2. Başaltı: Mustafa Bahar, Onur Topaloğları, Ömer Ölmez.
  3. Baş: Enes Bandırma, Hasan İpek, Mustafa İpek.

Kuşak Güreş:

  1. Yıldız Erkekler: Ramazan Yalçık, Kaan Yaroğlu, Efe Varak.
  2. Minik Kızlar: Bengisu Südütemiz, Hilal Altan, Ayşe Baş.
  3. Genç erkekler: Hüseyin Şamil Çeşme; Fatih Ata; Ahmet Kandırıcı.
  4. Büyük erkekler: Celalettin Doğan, Sefa Küçük, Recep Çetin.

 

Yağlı Güreş:

  1. Minikler: Arda Erkan Avcıoğlu; Utku Özçelik; Hasan Kulalı; Mustafa Durmuş
  2. Tozkoparan: Yıldıray Pala, Emircan Gürbüz, Engin Yıldız, Doğuhan Toprak
  3. Ayak: Alpay Assi, Tuğrul Menemenci, Nihat Yarba, Ali Turan Akkoç
  4. Küçük orta: Temel Altıntaş, Tansu Akman, Evren Çamoğlu, Oğuzhan Beyıy
  5. Büyük orta: Yusuf Erdoğan, Barış Bayar, Eren Şimşek
  6. Başaltı: Muhammet Emin, Tancu Gemici, Hamza Özkaradeniz, Osman Kopuz.

Hedef Okçuluğu:

  1. Kadınlar: Danişment Gazi Klübü, Okçular Vakfı Klübü, Antalya Okçular Tekkesi Klübü.
  2. Erkekler: Melikşah Geleneksel Türk Okçuluğu Kulübü, Yeşilyurt Alpler Kulübü, Bozoklar.

 

Atlı Okçular:

  1. Genel Klasman: Alperen Alkan, Ömer Atar, Yavuz Ayaz.
  2. Memlük Stili: Alperen Alkan, Şevket Sarıdemir, Mustafa Boncuk.
  3. Kabak atışları: Osman Genel, Kurtuluş Kılıç, Ömer Atar.

 

Engelli Kategorisi:

  1. Mas Güreşi: Yunus Çimen, Serdar Yiğittekin, Samet Gökraş
  2. Mangala: Yahya Kaya, Selin Sıla Kariparduç, Talip Ay, Yunus Emre Akbulut
  3. Hedef Okçuluğu: Cemil Yılmaz, Muharrem Yılmaz, Yahya Sağlam.
  4. Törende, kökbörü ve atlı cirit ekiplerine de ödülleri verildi.

 

 

  1. Etnospor ve Kültür Festivali toplu fotoğraf çekimi ve Türk Dünyasının Renkleriyle renklendi, Anadolu Halk Oyunları ekibinin gösterileriyle sona erdi.

   

Reklamlar