Asıl adı “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olan İstanbul Sözleşmesi’nin Meclis tarafından onaylanmasına yönelik yasal süreç durduruldu.

Parlamento Gençlik ve Spor Komisyonu, sözleşmeyi reddetti. Oylamada, belgenin reddedilmesine ilişkin sonuç tartışmaya yol açtı. Oylamada sözleşme 9’a karşı 10 oyla reddedildi. Karar verici oyu kullanan şaşırtıcı bir şekilde Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) Milletvekili Georgi Markov oldu.

Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Slavço Atanasov, ret oyu kullananların sözde “yurtseverlerin”, GERB Milletvekili Georgi Markov’un, İrade Partisi ve Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) milletvekilleri olduğunu açıkladı. Sözleşmenin onaylanmasının GERB ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) milletvekilleri tarafından desteklendiği anlaşıldı.

Atanasov, “İlke olarak, meslektaşlarım kadınları şiddetten korumaktan yanadır – buna tartışılmaz bir gerçek olarak değinildi. Fakat zehirli meyve içeren güzel bir şeker olarak tanımladığım bu sözleşmede tehlikeli metinler var” diye yorumda bulundu.

Hukuk Komisyonu, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili tartışmayı erteledi. Bu teklifi yapan BSP milletvekilleri, belgenin toplumdaki ciddi bölünmeyi tetiklemesini gerekçe olarak gösterdi.

Birleşik Vatanseverler Koalisyonu ve İrade partisi milletvekilleri, BSP’nin bu teklifini desteklediler.

Hatırlatmak gerekirse, İstanbul Sözleşmesine Bulgaristan’da farklı tepkiler geldi. Cinsiyet tanımı ve onunla ilgili kalıp yargıların yanı sıra, üçüncü cinsiyet ve eşcinsel evliliklerin tanınacağı spekülasyonları da şüphe yaratıyor.

Bulgar Ortodoks KilisesiKutsal Sinod’u belgenin onaylanmasına karşı çıkarak, bu sözleşmenin onaylanmasının “manevi ölüm” olacağını ileri sürdü. Ortodoks Kilisesi’nin görüşleri Bulgaristan Katolik Kilisesi tarafından da kabul edildi.

Öte yandan Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü de bugün yayımladığı yazılı açıklamasında İstanbul Sözleşmesi’nin Bulgaristan Müslümanları için bir ayrıcalık olmadığını belirtti.

BSP, İstanbul Sözleşmesi’nin Meclis tarafından onaylanması ile ilgili bir ulusal referandum yapılmasını önerdi. Sol görüşlü partiler, sözleşmeye karşı çıkmaya devam ediyor. Ayrıca ırkçı ve aşırı milliyetçi Bulgar partileri de sözleşmenin onaylanmasına karşı çıktı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar