Bulgaristan’daki müteahhitler, bu yılın ikinci üç aylığında yeni iş yerinin açılması için iyimser. Küçük ve orta ölçekli şirketler, kredi alma alanında canlanma görülmesine rağmen krizin etkisinden tamamen kurtarılmış değildir. İstatistik verilerine göre Şubat ayında ülkemizdeki işsizlik oranı yaklaşık yüzde 12’nin üzerinde. Bu gösterge açısından AB içerisinde dokuzuncu pozisyonda sıralanıyoruz.

“Manpower” şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre önümüzdeki üç ay içerisinde yani haziran ayının sonuna kadar Bulgaristan’daki bazı işverenler yeni personel almayı niyetliyor. Anket, Bulgaristan’ın en büyük bölgeleri olan Sofya, Plovdiv, Varna, Ruse ve Burgas bölgelerindeki ekonominin bütün sektörlerinden 750 müteahhit arasında yapıldı.
“Manpower” şirketinin Bulgaristan, Hırvatistan ve Sırbistan şubesinin müdürü Nadya Vasileva, şunları söyledi: “Bulgaristan’daki işverenlerin yüzde 19’unun, yılın ikinci üç aylığında yeni personel işe almayı, yüzde 7’sinin elemanlarını azaltmayı niyetlediğini tespit ettik. Ankete katılanların yüzde 70’i değişiklik beklemiyor, ancak bu niyetlerinin sabit olduğu anlamına gelebiliyor. Her beş müteahhitin biri, şirketindeki çalışanlarının sayısını artırmayı planlıyor. Bu da olumlu bir eğilim.”

Sezon işi için kadrolar yılın başında aranmaktadır. Bu da şirketlerin personelini artırmak niyetlerini etkiliyor. Bu, Varna ve Burgas gibi turizmin gelişmiş olduğu bölgeler için geçerlidir. Plovdiv bölgesindeki şirketler en iyimserdir. Nadya Vasileva’ya göre şu an bütün işverenler, Bulgaristan’daki durumdan kaygılıdır. Adil sosyal protestolar, Boyko Borisov hükümetinin istifası, geçici hükümetin çalışmaları, iş çevreleri için hep kaygı verici faktörlerdir. Öte yandan toplumdaki gerginliğe rağmen şirketler, iyeriye gitmek, yeterince üretici olmak ve gelişmek zorundadır. Tabii büyük şirketlerin gelişimi zordur, çünkü siyasi ortamdaki değişiklikler, iş ortamında değişikliklere de yol açıyor.”
Ekonominin hangi branşlarında istihdam edilecek kişiler en çok olacak acaba? Bu soruya cevaben Nadya Vasileva şunları söyledi: “İnşaat sektörü personel işe alma niyetiyle öne çıkıyor. Ancak burada yeni binaların inşa edilmesi söz konusu değildir, tamir işlerinin yapılması söz konusudur. Sezon işi ile ilgili olarak tarım, otelcilik, lokantacılık sektörlerinde de iyi beklentiler vardır. Maliye, hizmetler ve taşınmaz mal sektörlerinde istihdam tahminleri de geleneksel olarak iyidir. Enerji ve doğalgaz tedariki alanında yeni iş yerinin açılması konusunda kötümserlik hakimdir.”

Ekonominin diğer sektörlerindeki sayısına nazaran daha az da olsa ticaret ve üretim ile uğraşan şirketler de yeni işyerinin açılmasını planlıyor. Avrupa’da olduğu gibi Buglaristan’da da gençler arasındaki işsizlik ciddi bir sorundur. Ülkemizde 25 yaşına kadarki gençlerin yaklaşık yüzde 30’u işsizdir. AB’nin “İnsan Kaynakları Gelişimi” operasyonel programı kapsamında gençlerin sübvansyonlu istihdamı, profesyonel kalifiyesi ve iş yeri sağlanabiliyor. Nadya Vasileva, Sırbistan’daki gençlerin yüzde 50’inin işsiz olduğunu, ancak onların büyük bir kısmının hiç iş aramadığını anlatıyor. Nadya Vasileva’ya göre Sırbistan’da olduğu gibi Bulgaristan’da da işsizlik son derece büyüktür. Rayna İvanova

 

Yazı: Milka Dimitrova – BNR

Reklamlar