13 Mart’ta Sofya’da “İnsan Hakları ve Azınlıkların Korunması” konulu iki günlük bir seminer başladı. Seminer programı, Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü ve Kültürel Etkileşim Derneği ile ortaklaşa düzenlendi.

Uzmanlar Doç. Dr. Mihail İvanov, Doç. Dr. Krasimir Kınev, Kemal Eyüp ve Hayri Emin, seminere konuşmacı olarak davet edildi.

İlk gün Doç.Dr. Mihail İvanov, “Dini, Etnik ve Dilsel Azınlıkların Uluslararası Hukuksal Korunması” ve “Ulusal Mevzuatta Azınlıkların Korunması” (Anayasa, Ayrımcılığa Karşı Koruma Kanunu vb.) başlıklı konuları sundu.

Doç.Dr. İvanov’un ifadelerine göre 20. yüzyılın başlarında azınlık terimi (etnik, dini, dilsel azınlıklar olarak) uluslararası çevrelerde kullanılmaya başladı. Uzmanın ifadelerine göre o zaman insanları etnik kimlik, dil vb. şeyler üzerinden ayrıştırma başladı. O zamana kadar din üzerinden ayrıştırma yapılıyordu.

Dünya siyasi haritası değişmeye başlıyor ve değişiklikler, azınlıkların korunması için yeni mekanizmalar kurulmasını gerektiriyor.

Ardından Doç. Dr. Krasimir Kınev, “İnsanlığın Uluslararası Mekanizmaları ve Azınlıkların Korunması (BM, AGİT, SE, AB) – Raporlama, İzleme ve Koruma” konulu konuşma yaptı.

14 Martta program, Kemal Eyüp’ün “Ayrımcılık, Nefret Suçu ve Nefret Söylemi – Temel Tanımlar ve Yasal Çerçeveler” konulu konuşması ve Hayri Emin’in “İnsan Haklarının Korunmasına Yönelik Uluslararası Örgütler ve Konferanslar: Uluslararası İnsani Boyut Konferansları” konulu konuşmasıyla devam etti.

Yazar: Özlem Tefikova
Çeviri: Sevcan İbrahimova
Bulgaristan Başmüftülüğü

Reklamlar