İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Rusya’ya yaptırımların, Minsk Mutabakatı’nın gereklerini yerine getirene dek süreceğini söyledi.

Bulgaristan’a yaptığı bir günlük resmi ziyareti kapsamında mevkidaşı Daniel Mitov ile bir araya gelen Hammond, düzenlenen ortak basın toplantısında, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar konusunda kararlı olduğunu bildirdi.

Mitov ile Avrupa’da paylaşılan ortak değerleri ele aldıklarını belirten Hammond, “Bu değerlerin ışığında, Rusya’nın saldırganlığını göz önünde bulundurarak, bu ülkenin Ukrayna’yı istilası ile askeri yöntemlerle Avrupa haritasını değiştirme çabalarını da görüştük” dedi.

Balkan ülkelerinin AB’ye entegrasyonunu görüşmek üzere Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna Hersek’i de ziyaret edeceğini açıklayan Hammond, “Bu ülkelerin gelecekteki AB üyeliği ile ilgili Avrupa’nın planlarını görüşeceğiz” diye konuştu.

Hammond-Mitov görüşmesinin diğer önemli bir konusu NATO’nun gündemi ve örgüt kapsamındaki karşılıklı işbirliği oldu. Dışişleri Bakanı Hammond, bu konuya ilişkin de “Ortak güvenliğimizin temel taşı olarak gördüğümüz NATO’yu teşkilat olarak ABD ve Kanada’nın Avrupa ile ilişkilerinde transatlantik etkin bir faktör olarak ele aldık” bilgisini verdi.

AB’de planlanan reformlara da değinen Philip Hammond, “Büyük Britanya’ya göre bu reformlar ortak pazar ve Birliğin dış ilişkilerine odaklı olmalı. Bizce Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) AB’ye ekonomik bir ivme verecek” değerlendirmesinde bulundu.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov da Bulgaristan ve İngiltere’nin dost, AB içinde ortak ve NATO’da müttefik olduklarını belirterek, “Karmaşık olan uluslararası ortamında iki ülke ortak değerler paylaşıyorlar” dedi.

Görüşmede terörizmin uluslararası alanındaki tırmanmasını da ele aldıklarını kaydeden Mitov, bu alandaki ve IŞİD’e karşı mücadelede koordinasyonun artırılması gerektiğini dile getirdi.

Paris’teki terörist saldırıları da şiddetle kınayan iki Bakan, Fransız halkının yanında olduklarını ifade etti.

Reklamlar