Zorla Bulgarlaştırma kampanyasının Türklere de uygulandığı haberi yıldırım hızıyla yöreye yayıldı. Mogilane ve Kitna köy sakinleri, birleşerek geceyi kan kızan güvenilir evlerde, erkeklerse, sokak­larda, hep beraber geçirdiler. Sabahı da yine beraber Benkovski’ye giderek belediye önünde toplanarak, Gorski İzvor’ da olup bitenleri kınadılar, “Biz Türk’üz, bize dokunmayın” diye uyardılar. Onları gören ve duyan yerleşim sistemine dahil Kozlevo, Pırvenets, Gomi Veslets, Mıjentsi, Yağnevo, Dedets, Dobromirtsi, Peevsko ve diğer köyler­den binlerce Türk, keza belediye merkezine akın etti. Yerel parti ve devlet adamları, isyancıların arasından temsilci grubu kabul ederek, Gorski izvor’ da yanlışlık olduğunu, alınan Türk adlarının iade edileceğini söyleseler de, yalana doymuş efkarlı Türk kitlesi, bu yanıta inanmadı, kesin bir kararlılıkla protestosuna devam etti. 

Derken, onlarca tankıyla, cipiyle, tüfeğiyle, köpeğiyle iç müda­hale erleri, milis bölükleri erdi ve kitleyi zoru zoruna dağıtmaya muvaffak oldu.
Benkovski’yi terk etmiş de olsalar, insanlar, evlerine toplanma­dılar. Mogilaneliler, o geceyi de sokakta geçirdiler. Sabahı, yani 26 Aralıkta, üniformalı ırkçıların köye yaklaştıklarını anladılar. Tam Gorski izvor, Kayaloba ve Kitna’ dan yardıma gelen kalabalıkla birleşeceklerdi ki, silahlı kuvvetler, köyün merkezinde önlerini böl­düler ve onların bu niyetini, köyden dışarı çıkma özenlerini engellemek istediler. Derken çarpışma başladı, silahlar takırdadı! … Üç kişi şehit  düştü … 

 

 

Sunyto Mehmet

27.12.2011/20:20h

Reklamlar