Güler yüzlü, pırıl pırıl bir genç bayan olan İliyana Stoilova, güzelliği görüp diğer insanlarla paylaşmayı bilen biridir. Yakında Sofya Ormancılık Teknik Üniversitesi’nin tasarım mühendisliği bölümünden mezun olan İliyana, meslekte ilk adımlarını yine başkentte yer alan Kent Sanatı Fabrikasında attı. Diğer iki kızla birlikte çalıştığı atölye de fabrikada bulunuyor. Genç bayanın çantasında makyaj malzemesi ve ruj yerine iş aletleri görmek mümkün.

Снимка

“Oyma testeresi, fleks ve matkapla çalışmak genç bayanlara özgü bir şey olmasa bile biz bunu yapabiliyoruz ve yeteneklerimizi geçen her günle geliştirmeye çalışıyoruz. Tasarım ve güzellik yaratmakla ilgili bir iş yapmaktan dolayı son derece mutluyum. İnsan işine bütün sevgisini verince bu duygu kendisine bir dalga gibi dönüyor. Umarım hep böyle çalışacağım. “Rimskata Stena” pazarındaki bilgi merkezine mobilya yaptık Bize bu işi veren insanlar sözüm ona “çiftçi pazarlarını” organize ediyorlar” diyor İliyana.

Снимка

Her işi büyük sabır ve şevkatle yapan genç kız, ülkemizde gelişme perspektifi görmeyen çoğu gençten farklı olarak hayallerini doğup büyüdüğü yerde hayata geçirmekte kararlıdır.

Снимка“Farklı insanları ve kültürleri tanımak için seyahat etmeyi çok severim. Buna rağmen yurdumuz olan Bulgaristan’da kalarak şikayet etmeden ve beğenmediklerimzi değiştirmek için gerekli çabaları esirgemeden bize düşen iş neyse ona kol sıvamak gerektiğini düşünüyorum. Mobilya tasarımı yapmak istiyorum, çünkü elimden çıkan nesneler alan ve mekanı değiştiriyor ve bu mekanı kullanan insanlara sevinç veriyor. Etrafımızdaki mobilyanın bir enerjisi vardır. Dolayısıyla yaptığım eşyaya olumlu bir duygu katmaya çalışıyorum, sahiplerine mutluluk getirmelerini istiyorum” diyor İliyana.

Genç tasarım uzmanı doğayı da çok seviyor ve çocukluğundan beri windsörf yapıyor. Yazları denizde çocuk ve yetişkinlere yelken tutmayı ve dalgalar üzerinde kaymayı öğreten İliyana, bu konuda şunları paylaştı:

“Doğadan büyük güç ve güven alıyorum. Sağlıklı beslenmeye, çevreyi korumaya, atıkları değerlendirmeye gayret gösteriyorum. Hatta mobilyaların bir bölümünü eski nesnelere yeni hayat katarak işliyorum. Mesela eski bir sandalyeye tekerlek koyarak yazlık kızak yaptığım var. Bir iş arkadaşımla “pozitron” adını verdiğimiz pozitif haberler veren bir televizyon da işledik, medyaya espri anlamında. Onların da daha pozitif olması gerekiyor. İyi olan şeyleri görmeye çalışıyorum ve insan, isteyince her şeyi yapabileceğine inanıyorum”.

Reklamlar