Hasta örgütleri, önümüzdeki yıldan itibaren yeni ilaçların ödenmesiyle ilgili moratoryum uygulanması teklifine karşı protesto eylemi başlattı.

Bulgaristan Hasta Forumu Federasyonu, hastaların soykırım olarak nitelendirdikleri oylaması yapılacak moratoryum teklifinden haberdar etmek için ülkedeki bir dizi Avrupa ülkesinin büyükelçiliklerine ziyaret başlattı. Hasta örgütleri taleplerine ses verilmemesi durumunda ödenmesi yasaklanacak ilaçların büyük bir kısmının onkolojik hastalıkların tedavisinde kullanılmasından dolayı Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na başvuracaklarını kaydetti.

Hasta Forumu Federasyonu Başkanı İvan Dimitrov, “Yeni ilaçların ödenmesine ilişkin moratoryum ilan edilmesi Ulusal Sağlık Sigorta Kasası 2018 Yılı Bütçe Taslağı’nda öngörülüyor ve amaç para tasarrufu yapılmasıdır. Ancak bu tasarruf, hastaları ölüme mahkum ediyor” diye görüşünü belirtti.

Dimitrov, “Birden bire devlet bizim üzerimizden para tasarrufu yapmaya karar veriyor. Bu bir saçmalıktır. Hasta insan hesabına tasarruf yapılarak, bütçe açığı kapatılamaz. Bu 21. yüzyılda Bulgaristan vatandaşı hakkında verilen bir ölüm kararıdır. Yeni ilaçların ödenmesine ilişkin moratoryum ilan edilmesi durumunda bu kişilerin yapabileceği tek şey ölümü beklemektir” diye altını çizdi.

Fransa’da böbrek nakli yapılan Dimitır Anastasov, hasta vücudunun organı reddetmesini engelleyen ilaçların ödenmesinin durdurulmasından korkuyor.

Anastasov,”Bunun gerçekleşmesi düşünülemez. Bu demektir ki, ben ölüme mahkum ediliyorum. Hala organ nakli yapılması üzere Fransa’ya gidebilmem için çektiğim kredileri ödüyorum. Sağlık Bakanlığı sadece hastane tedavi ücretleri ve böbrek nakli ücretini karşılıyor. Böbrek nakli ile ilgili yaptığım giderler için çektiğim kredileri 2023 yılına ödeyeceğim. Benim için bu bir saçmalıktır, benim tedavim ayda 550 levaya mal oluyor” diye anlattı.

Dermatolog Dr. İvan Bogdanov, “Moratoryum, sadece kronik ve akut lösemi, akciğer kanseri, tekrarlayan meme kanseri, romatoid artrit ve astım tedavilerinde kullanılan ilaçların ödenmesi ile ilgili değildir” dedi.

Bulgaristan Hasta Forumu Federasyonu, Meclisin yeni ilaçların ödenmesine ilişkin moratoryum ilan edilmesine ilişkin teklifi kabul etmesi halinde Devlet Başkanı’nın moratoryum kararını veto etmesini talep edeceğini duyurdu.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar