Çevre Bakanlığının sitesinde yer alan iklim değişikliklerinin ülekmizdeki etkisine ilişkin bir analiz yaz sezonunun uzamasına neden olacağı ve kış turizmi için ciddi tehditler oluşturacağını tahmin ediyor. Hava sıcaklığının artması ve yaz, sonbahar ve ilkbaharaylarında yağmurlu günlerin azalması sonucu yaz mevsimi uzayacak, fakat kış mevsimi kısalacak.iklim-hava-gunes Aynı zamanda da Rila’da yeni bir kayak merkezinin kurulması öngörülürken Bansko’daki yerli yetkililer, kayak bölgesinin genişletilmesini istiyor. Ancak anlaşılan bu hesaba iklim değişiklikleri katılmıyor.

Analizde “ kayak merkezleri ve kış turizmi ile ilgili diğer çalışmlarının iklim değişikliklerinden en fazla etkilenen alanlar olacaktır, ki bu gerçek yerli halkı, işi yerlerine ve gelirleri olumsuz şekilde etkileyecektir” deniyor. Kar, kısa kıştan ve karın erken erimesinden dolayı az olacak. Bu gerçek, hele hele rakımı düşük olan dağlık bölgelerde son derece olumsuz etki yaratacaktır. Tahminlere göre, 2020 yılında ardarda 2, 4, 5 hatta 6 karsız yıl birbirini takip edecektir. Aynen bu kış olduğu gibi. En düşük rakımlı kayak merkezlerimizden Çepelare’de turizm sezonu sıfırlandı, çünkü sunni kar makinelere ve masraflar tüm geliri “yuttu.” Kar eksikliği yüzünden ise turist sayısı düştü.

Ancak yaz sezonu için tahminler olumlu, ilk etapta, deniz tatil merkezlerinde turist sayısının ilkbaharda, daha sonra da sonbaharda artması bekleniyor, iklim değişkiklerinden dolayı. Diğer taraftan Temmuz ve Ağustos ayındaki kavurucu sıcaklar Kuzey ve Batı Avrupa turistlerinin çekilmesine de yol açabilir. Bunlar arasında büyük turist potansiyele sahip  Almanya ve İngiltere var. Burada asıl sorun, bu ülke vatandaşlarının yüksek hava sıcaklığına dayanamaması.

 

BNR

Reklamlar