Mecliste temsil edilmeyen Evet, Bulgaristan partisi tarafından yayımlanan açıklamada hükümetin istifası ve meclisin feshi istendi. Belediye Bankası’nın hisselerinin yüzde 60’ının satışı, Pirin Milli Parkı Yönetim Planındaki değişim ve Varna Termik Elektrik Santrali’nin satışı Evet, Bulgaristan partisinin hükümetin istifa etmesini talep etmesine vesile oldu.

Evet, Bulgaristan partisi açıklamasında şunlar belirtildi:” Finansal sistem tehdit altında-sistemi düzenleyen Bulgaristan Merkez Bankası (BNB) işini yapmıyor. Kamu malları ve kamu kaynaklarından yararlanmadan varlığını sürdüremeyen şirketlere kredi veren Birinci Yatırım Bankası’na (PİB) gözümüzün önünde hediyeler veriliyor”.

Açıklamanın devamında, ”En az 5 günü resmi tatil günü olan iki hafta içinde BNB, Liechtenstein’dan bir anonim fonun Belediye Bankası’nı edinmesine izin verdi. Bu fondaki para, Insa Oil’in sahibi olan petrol ticareti yapan işadamı Georgi Samuilov’tan geldi” deniliyor ve Samuilov’ın öz geçmişi ile ilgili bilgi veriliyor.

Açıklamada, “Geçen asrın 90’lı yıllarında Samuilov, Multigrup Holding’in bir parçası olan Ares Holding ortağıdır. Samuilov, Ares Holding’de Dimitır İvanov’un makamını devralıyor. Daha sonra ise Multigrup Holding’e bağlı birkaç şirketin yönetiminde yer alıyor. 2009 yılında Gümrükler Ajansı Başkanı Vanyo Tanov, İnsa Oil Şirketini yolsuzluk olayına karışmakla suçladı. 2011 yılında verdiği bir mülakatta Samuilov’un “Evet, ben hem Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB), hem Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin (BSP) sponsorluğunu yapıyorum” diyor” diye anımsatıldı.

Açıklamada, “BNB, hissedar yapısını kontrol etmek için belirli kurallar olmaksızın bir bankanın tecrübesi belirsiz tek bir hissedar tarafından edinilmesini sağlıyor. “Bu yüzden Insa Oil’in arkasında kimin bulunduğu ve Merkez Bankası’nı etkilediği belli değil. Bu, para kurulu uygulamasından sonra yeni tarihimizde ilk kez olan bir şey” denildi ve birkaç ay önce BNB’nin Stoyan Mavrodiev’in ve Rumen Dimitrov’un Bulgaristan Kalkınma Bankası’nın yönetimine girmelerini onayladığı anımsatıldı.

Parti, Belediye Bankası’nın satışı ile ilgili Sofya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dikkatine sunduğu görüş beyanını anımsattı. Bu kararın, GERB partisinin çoğunluğa sahip olduğu Belediye Meclisi tarafından alındığı ve bankanın gerçek sermaye tutarından yüksek oranda indirimle belirsiz kişilerin eline geçtiği belirtildi.

Parti, Maliye Bakanı Vladislav Goranov’un 2018 yılının Temmuz ayına kadar Bulgaristan’ın ERM-2 olarak bilinen Avro Bölgesine katılmak için başvuruda bulunması niyetinin uygulanabilir olmadığını ileri sürdü. Bunun nedeninin bankacılık sistemimizin bir bölümünün Bulgar veya gizli sahiplerlerinden kaynaklandığı belirtildi. Bu bankaları kurtarma bedelinin tüm Bulgaristan halkı tarafından ödeneceği ifade edildi.

Parti, şimdiki hükümet dönemini Berov’un başında olduğu hükümet dönemiyle kıyasladı. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “GERB ve Birleşik Vatanseverlerin oluşturduğu Meclis çoğunluğu ve sahte muhalefeti oluşturan BSP ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), onların seçtiği “bağımsız” kurumlarla ve çaresiz Borisov hükümetiyle birlikte Bulgaristan’ı kanunsuzluk, suç ve bankaların hortumlandığı o karanlık yıllara döndürdüler”.

Evet, Bulgaristan partisine göre 28 Aralık 2017 tarihinde hükümetin Bansko’da ikinci teleferiğin kurulması ve Varna Termik Elektrik Santrali’nin satılması kararı ancak yolsuzluk bağımlılığı ile izah edilebilir.

Eski Adalet Bakanı Hristo İvanov’un kurduğu parti, savcılık tarafından soruşturulan Sofya’da anaokullarında yolsuzluk olaylarını da kınıyor. Teleferiklerin durumundan dolayı Vitoşa dağının turizme kapalı kalmasına da değiniliyor.

Açıklama şöyle devam ediyor: “Kusursuz cinayetlerin artması, hükümetin suçları durduramadığını gösteriyor. Savcılık ve Yolsuzlukla Mücadele ve Yasadışı Yollardan Edinilen Varlıkların Müsadere Edilmesi Komisyonu gibi makamlar, suçların açığa kavuşması, sınırlandırılması, suçlarla ve kara para aklamayla mücadeleye yönelik faaliyetlerde başarı kaydedemiyor. Bu durum bizi daha da yoksul bir ülke kılıyor.

Avrupa’nın teknolojiye ve ilerlemeye yatırım yaptığı bir dönemde hükümet, Belene Nükleer Enerji Santrali’ni inşa etmek istiyor, doğayı ve finansal istikrarı yok ediyor”.

Açıklamanın sonunda, “Bulgaristan, istikrar kaynağı değil, hükümet yanlısı medyanın propagandasına göre ne olursa olsun, Bulgaristan, yolsuzluk ve mafya zorbalığının kaynağıdır” diye özetlendi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar