Barometre Bulgaristan Sosyolojik Araştırma Ajansı tarafından yapılan son dört araştırma sonuçları Başbakan’ı, Başbakan Yardımcılarını ve Bakanlar Kurulu’nu onaylanma oranının sabit kaldığını gösterdi.

Ajans, en son anket araştırmasını 18 yaş üstü 958 kişinin katılımıyla 05-14 Şubat 2018 tarihleri arasında gerçekleştirdi.

Şubat 2018 ortalarında katılımcıların yüzde 43’ü kabinenin çalışmalarını onayladıklarını açıkladı. Bu oran, Aralık 2017 düzeylerinin korunduğunu gösteriyor, ancak görev süresinin başlangıcında (Mayıs 2017) hükümetin çalışmalarını onaylayanların sayısından çok daha fazladır.

Başbakan Boyko Borisov’u onaylayanların oranı yüzde 36’dır. Bu seviye, 2017 yılının son ayına göre bir oran daha fazladır. Başbakan Yardımcıları Ekaterina Zaharieva, Valeri Simeonov, Krasimir Karakaçanov ve Tomislav Donçev ankete katılanların sırasıyla yüzde 22’sinin, yüzde 13’ünün, yüzde 34’ünün ve yüzde 27’sinin güvenini kazandı.

Aralık 2017 ile karşılaştırıldığında Ekaterina Zaharieva’ya duyulan güven oranı 4 puan düştü. Valeri Simeonov’a olan güven yüzde 1 ve Krasimir Karakaçanov’a olan güven yüzde 2 oranında artarken Tomislav Donçev’in güven oranında ise değişiklik olmadı.

İstanbul Sözleşmesini destekleme veya desteklememe bakımından ırkçı ve aşırı milliyetçi görüşleriyle bilinen sözde “Birleşik Vatanseverler Koalisyonu” sözleşmenin Meclis tarafından onaylanmasına karşı sert bir yaklaşım sergilediği için iktidar ortağı GERP partisine göre güven oranını artırıyor.

Bu ayrıca İstanbul Sözleşmesinin kabul edilmesinin en büyük savunucularından biri olan Başbakan Yardımcısı Zaharieva’ya olan güvenin azaldığını da açıklıyor. Anket, Başbakan’ın, GERB’in sözleşmenin Millet Meclisi tarafından onaylanmasına ilişkin teklifi geri çektiğini ilan etmeden önce yapıldı.

Ajans tarafından yapılan bir ankete göre ankete katılanların yüzde 63’ü İstanbul Sözleşmesi’nin kabul edilmesine karşı çıkmaktadırlar.

Hükümetin güven seviyeleri, iktidar koalisyonunun istikrarlı olduğunu ve koalisyonda yer alan siyasi partiler arasında iyi bir bağ olduğunu gösteriyor.

Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Krasimir Karakaçanov’un orduda reform yapma hırsı, kendisine olan güvenin artmasının nedenlerinden biridir. Diğer sebepler, milliyetçi siyasi oluşumun İstanbul Sözleşmesi, Bansko’da ikinci teleferik kurulması ve turizmin gelişimi gibi sosyal açıdan önemli konulardaki kesin tavrıdır.

Karakaçanov, son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 600 bin seçmenin oyunu aldığı kanıtlanmış kabinede yer alan tek politikacıdır.

Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) tarafından yolsuzlukla mücadelede başarısızlık gerekçesiyle Meclise sunulan gensoru önergesi milletvekilleri tarafından reddedildi. Yolsuzluk, önemli konular arasında beşinci yerdedir. Bulgaristan vatandaşları, gelirler, sosyal konular, bürokrasi ve sağlık sorunları gibi meselelerden dolayı daha fazla endişe duyuyorlar.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar