11 Mart gününe kadar Sofya’da ABD’de çalışan Bulgar asıllı ressam Huben Çerkelov’un eserleri sergilenecek. Bu

ressаmınBulgaristan’da 18 yıldan beri ilk sergisi olacak Sergi Başbakan Yardımcısı ve Bulgaristan Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva’nın himayesi altında örgütleniyor.

Serginin başlığı ‘İmane’ – ‘Hazine’. Ressam bu isme değişik anlamlar yüklüyor – mülkiyet, hazine. Her biri içeriğe uymaktadır. Huben Çerkelov, Murkviçka, Yaroslav Veshin, Ivan Milev , Anton Mitov gibi büyük Bulgar ustaların resimlerinin eski banknotların üzerindeki yorumları sunuyor.

“100 leva” . Anton Mitov’un “Sofya’da bir grup köylü pazarda” eserinden. Banknot Braddbury, Wilkinson&Co tarafından basılmıştır, Londra 1925.“100 leva” . Anton Mitov’un “Sofya’da bir grup köylü pazarda” eserinden.
Banknot Braddbury, Wilkinson&Co tarafından basılmıştır, Londra 1925.

Paralar kendisini sanat olarak duygulandırıp duygulandırmadığı sorusu mantıklıdır? ‘Daha çok sembol olarak algılıyorum. Bu eski eserlerin banknotlar üzerinde yer alması önemliydi benim için. İşte 20. yüzyılın başlarında böyle bir karar verilmiş. Ben de şimdi banknotlardan bu eserleri çıkardım ve tablo şekline dönüştürdüm’ diye izah ediyor sanatçı.

Ulusal Galeri müdürü Slava İvanova 2018 yılının Avrupa Kültür Mirası yılı ilan edildiğini hatırlatıyor: “Pek tabi ki “İmane”-”Hazine” başlıklı sergi kültür mirasının korunması ile ilintilidir. Huben bence bu algılamalara varmıştır. Kendine özgü bir yöntem ile bize bir sürpriz hazırladı.”

“500 leva” – Yaroslav Veşin’in “Tarla sürenler” eserinden. Banknot Wilkinson&Co tarafından basılmıştır, Londra 1925.“500 leva” – Yaroslav Veşin’in “Tarla sürenler” eserinden.
Banknot Wilkinson&Co tarafından basılmıştır, Londra 1925.

Bakan Zaharieva mesajında dedi ki:

“Bu serginin Bulgaristan’ın dönem başkanlığı sırasında açılması çok önemli, çünkü benzer etkinlikler ile Bulgaristan’ın değişik yüzünü gösterebiliriz. Gurur duyduğumuz yüzünü.Bulgarların yetenekli, çalışkan olduğunu ve Avrupa kültürü ve sanatına katkıda bulunduğunu gösteriyor.”

Nadejda Cakova sergi kuratörü:

“Huben Çerkelov sanatın banknotlar üzerinde olduğu geçmişe bir bakış açısı sunuyor. O sırada 20. Yüzyılın başlarında bu eserler çağdaş sanat eserleriymiş. Bugün de sanat tarihinde yeri var. Sanatçı önemli bir soruyu yöneltiyor: Çağdaş sanat nerede, tarihimizin bir parçası mı ve onun geleceği nedir?”

Huben Çerkelov 1970 yılında Kırcaali’de de doğdu. 2000 yılından sonra New York’a gitti orada oturuyor ve çalışıyor. Uzmanlara göre Bulgar geleneklerini Amerikan pop art tarzı ile orijinal bir şekilde birleştiriyor. Son zamanda yurda daha sık dönmeye başladı. Bir sonraki projesinin adı da belli “120 çehre”.

“200 leva” İvan Mırkviçka’nın “Otets Paisiy” eserinden. Banknot Thomas de la Rue&Co tarafından basılmıştır, Londra 1929.“200 leva” İvan Mırkviçka’nın “Otets Paisiy” eserinden.
Banknot Thomas de la Rue&Co tarafından basılmıştır, Londra 1929.

 

Türkçesi: Müjgan Baharova, BNR

Reklamlar