Koalisyon ortağı HÖH lideri Lütvi Mestan, yılsonuna kadar erken seçime gidilmesini istedi. Bulgaristan’da 27 Kasım veya 4 Aralık’ta erken seçim yapılabilir.
dps-hoh-logoBulgaristan’da 25 Mayıs’ta yapılan Avrupa Parlamento (AP) seçimlerinden sonra erken seçim konusu yeniden gündeme geldi. İktidardaki koalisyonun ortağı olan, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) lideri Lütvi Mestan, ülkenin yıl sonuna dek erken parlamento seçimlerine gitmesini talep etti.

Lütvi Mestan, erken seçim talebine ilişkin duyurusunu yapmadan önce koalisyon ortağı olan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) lideri Sergey Stanişev ve Başbakan Plamen Oreşarski ile görüştü.

AP’ye 4 milletvekili yollayarak büyük başarı kaydeden HÖH lideri Lütvi Mestan, bu başarısını gerekçe göstererek, “Umarım mesajımız yeteri kadar net anlaşılır” dedi.

Mestan, son bir yıldır iktidarda bulunan Plamen Oreşarski hükümetinin normal çalışma dönemini tamamlayabilecek kapasitede olmadığını savunarak, “Oreşarski’nin görevini tamamlaması olanaksız görünüyor. Bu durum istikrarsızlığa yol açar” diye konuştu.

Lütvi Mestan, hükümetin eylülde istifa ederek görevini bir teknokratlar hükümetine devretmesinin ardından 27 Kasım veya 4 Aralık’ta erken seçime gidilebileceğini söyledi.

Ülkede ikinci büyük siyasi güç olarak gösterilen BSP ise AP seçiminde uğradığı oy kaybının ardından HÖH’nin erken seçim çağrısını panikle karşıladı. AP’ye beklentiden daha az olarak 4 milletvekili yollayabilen BSP, erken seçimden çekiniyor. Parti içi muhalefeti BSP lideri Sergey Stanişev’in istifasını talep ediyor. Stanişev, istifayı kabul etmiyor.

Başbakan Plamen Oreşarski ise BSP ve HÖH’nin desteğine dayalı hükümetinin istifasını cebinde taşıdığını, destek kaybı hissettiğinde derhal istifa edeceğini bildirmişti.

 

AA

Reklamlar