Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Rövşan Alizade, Eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı E.ELÇİBEY’in Başdanışmanı Arif Acaloğlu ve Teymur Qasımlı

 

Program Azerbaycan ve Türkiye Milli marşları okunmasıyla başladı.

Ardından Konuşmacılar yerlerine davet edilerek konferans başladı.

Konferansa katılan panelistler Hocalı katliamının 25’inci yıl dönümü kapsamında Ural Eğitim Kültür ve Stratejik Araştırmalar Derneği ve Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği (BULTÜRK) dernekleri tarafından Bayrampaşa Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen panel öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hocalı katliamıyla ilgili söylenecek çok sözün olduğunu ifade etti.

Arif Acaloğlu, “Öncelikle İstanbul’da bu iki URAL ve BULTURK derneklerinin Başkanlarına Bülent MAŞAOĞLU ve Rafet ULUTÜRK’e ve yönetimine bizim sesimizi duyurduklarından dolayı teşekkür ederim. Ayrıca 25 yıldır, Ermenilerin işledikleri bu cinayet sadece Azerbaycan Hocalı halkına karşı değil, insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Henüz bugüne kadar siyasi ya da hukuk düzleminde tam olarak değerlendirilememiş ve suçlular cezalarını bulmamıştır. Dolayısıyla bu tür etkinliklerin yapılmasının özellikle sivil toplum kuruluşlarının müdahil olması Hocalı soykırımının bir sonuca varılmasında ciddi katkıları olacağına inanıyorum.” dedi.

Hocalı katliamının Ermenilerin yaklaşık 150 yıldan beri Türk dünyası ve soyundan olan herkese karşı yaptığı, uyguladığı cinayetlerin bir parçası olduğunu aktaran Acaloğlu, şöyle devam etti:
“Çok önemli bir halkadır bu zincirde. Bunu zaman zaman küçümseme girişiminde bulunuldu. Özellikle Ermenistan ve Ermenistan tezini destekleyen ülkeler tarafından ama hamd olsun son 10 yıldır atmosfer değişiyor. Hem dünyada bunu daha farklı biçimde değerlendirmeye başladılar, aynı zamanda dost ve kardeş ülkeler de İslam Örgütü üyesi olan birçok ülke Hocalı soykırımını tanımış durumdalar. ya da Azerbaycan’ın tezine ciddi destek vermektedirler. Sanıyorum sadece Hocalı soykırımın tanınması ve hukuki açıdan değerlendirilmesi değil, aynı zamanda Hocalı’nın kurtuluşu için de ileride Azerbaycanbayrağının oralarda yeniden dalgalanması için de bu tür etkinliklerin faydası olacaktır.”
Acaloğlu, Hocalı katliamının Birleşmiş Milletler’in soykırım tanımına tamamen uyduğunu dile getirerek, “Sanıyorum kar topu gibi daha da hızlanacak. Azerbaycan’ın imkanları genişlemiş durumda. Özellikle Türkiye’deki siyasi irade ciddi bir biçimde bu konuya eğiliyor.” ifadelerini kullandı.
“Bu soykırımın tek nedeni Türk’e karşı olan düşmanlıktır”
Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Rövşan Alizade de Hocalı katliamına maruz kalan Azerbaycan Türklerinin bu vahşeti yaşamasıyla ilgili bugüne kadar Ermenistan birliklerinin yargılanmadığını söyledi.
Ayrıca bu meselenin hem Azerbaycan hem de Türkiye Türklerini öfkelendiren bir konu olduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hocalı soykırımını türetmiş olan kişiler yani Ermenistan neden hala ister uluslararası mahkemede olsun isterse de bazı ulusal mahkemelerde yargılanmamıştır? Yani özellikle Azerbaycan ve Türkiye nüfusunun istediği budur ki bu soykırımı türetmiş olan kişiler veya gruplar cezalandırılsın. Çünkü bu soykırım çok eski devirlerde gerçekleşmemiştir. Yani 25 sene önce yaşanmış olan bir soykırımdır. Türklere karşı gerçekleşmiş olan soykırımın nedeni Türk ulusuna veya Türk’e karşı olan düşmanlıktır.”
Ural Eğitim Kültür ve Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı Bülent Maşaoğlu, “Hocalı soykırımı tarihin kara bir lekesi olarak tarih sayfalarında yer almıştır. 1992’de Ermeniler tarafından Hocalı’da yapılmış olan soykırımın neticesinde her sene oradaki şehitlerimizi anmak üzere bu gün de BULTÜRK Derneği ile birlikte programlar düzenlemekteyiz. “Amacımız bu soykırımı sadece Türkiye’ye değil, dünyaya tanıtabilmek. Bu soykırımı, bize soykırım iddiasında bulunan insanların yapmış olduğunu açık ve net şekilde tüm kamuoyuna aktarabilmektir. Dernek olarak daha çok Türk dünyasıyla irtibatlı haldeyiz. Türk dünyasının değişik bölgelerinde de dernek temsilciliklerimiz aracılığıyla bu faaliyet bugün anma programı olarak devam etmekte. En büyük amacımız başta Türkiye olmak üzere, Türk dünyasında ve akabinde tüm dünyada Hocalı vahşetini, soykırım olarak tanıtabilmektir.” dedi.

Rafet ULUTÜRK’te “Hocalı sadece Azerbaycan’ın değil tüm Türk Dünyasının problemidir. Bu tür programların artması gerektiğini ancak Azerbaycanlı kardeşlerimizden de bizim Bulgaristan’da yapılan soykırımları da dernekler aracılığı ile Türkan çeşme, Cebel-19 Mayıs, 20 mayıs Demir baba vsy. gibi anma törenlerinde kendilerini yanımızda ve ya ayrı programlarla anmalarını arzu etmekteyiz. Ayrıca bir Türk Dünyası Soykırım Takvimi de oluşturmalıyız. Böylece tüm Türk Dünyasının problemlerini kendi insanlarımıza anlatma ve sahiplenme duyguları aşılamış oluruz” dedi.

Programın sonunda katılanlarla birlikte bir fotograf çektirerek bu günü kayıtlara geçmeleri sağlanmış oldu.

Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, yazı

TAKSİM HOCALI SOYKIRIMI MİTİNGİNDEN 

Reklamlar