Dünya çağında en hızlı gelişen ekonomilerden biri olan Hindistan, Bulgaristan şirketlerine sonsuz iş imkanları sunuyor. Bunu Delhi’deki Ticari-Ekonomik Sorunlar Dairesi Başkanı Stefan Yonkov iddia ediyor. Geçen hafta kendisi, Bulgaristan’ın yurtdışında 2015 yılı için en iyi ticaret temsilcisi için Bulgar Ticaret ve Sanayi Sarayı tarafından ödül aldı.

Stefan Yonkov şunları da bildirdi: “Hindistan’da orta sınıf 200 ile 250 bin kişi arasında. Bu, büyük ama kolay olmayan ve çok farklı bir piyasa, çünkü ortak piyasa prensiplerine uymuyor. Hindistan’da bir şeyler satmak istersen oraya gitmelisin, yatırım yapmalısın, yeni iş yerleri açmalısın ve o zaman ürünlerini başarılı bir şekilde satabilirsin. Hindistan’ın şu anki yeni hükümeti, “Make in İndia” /Hindistan Malı/ adlı olan ve büyük yabancı yatırımcıları çekmeyi amaçlayan kampanyayı popülerleştiriyor.”

Hangi Bulgar ürünleri Hindistan piyasasına girebiliyor acaba? Stefan Yonkov bu soruya şu cevabı veriyor: “Bulgar ihracatçıları için ilginç imkanları, ayçiçeği yağı, metal, şarap gibi bazı hazır ürünler üretimidir. En büyük Bulgar şarap üreticilerinden biriyle Hindistan piyasasına girmesi için görüşmeler yapılmıştır. İmkanlar çoktur, ama Bulgar iş dünyası da daha aktif olmalıdır. Hindistan’da başarılı olmak için çok ziyaretler için harcamalar ve yatırımlar yapılmalı. Hindistan ile uzaktan iş yapılmaz.”

Bulgaristan’a yatırım ilgi gösteren Hint şirketleri var mı? Stefan Yonkov şunları söylüyor: “Bulgaristan’da dış kaynak kullanımı alanında çok yatırım var. Biz Hindistan’ın rakibiyiz bu alanda. Bulgaristan iş için mükemmel bir destinasyondur ve artık buraya gelen Hindistanlılar bu imkanı değerlendiriyor.”

Bulgar şirketlerinin Hint meslektaşlarıyla iş temasları kurarken ne gibi öncelikleri var? Stefan Yonkov şunları bildiriyor: “Yatırım destinasyonu olarak önceliklerimiz, AB’de en düşük vergilere sahip olduğumuz, emek ve taşınmaz mal için giderler konusunda çok rekabet güçlü olduğumuz, Hindistanlılar için Bulgaristan küçük bir piyasadır, ama onlar burada düşük giderlerde iş yapabiliyor, işi ise bütün AB’ye uzanabiliyor.”

Son birkaç yılda Bulgaristan’ı ziyaret eden Hint turistlerinin sayısında ciddi bir artış gözlemleniyor. Hindistanlıların ülkemize karşı ilgisi neden kaynaklanıyor? Stefan Yonkov bu soruya cevap vererek şunları açıklıyor: “2013 yılında ülkemiz Hindistan’da tanıtılırken Hint turistlerini ilgilendiren eğlence imkanları üzerinde vurgu yaptık. Bütün Bulgar otel ve lokanta sahipleri ve tur operatörleri Hint turistlerinden çok memnundur.”

Bollywood’un en büyük yıldızı ve dünya çapında ikinci en zengin aktörü Shah Rukh Khan, Bulgaristan’da bir film çekiyor. Bazı turizm kuruluşları, filmlerin bütçelerinin bir kısmını ödüyor, öyle ki çekimler onların ülkelerinde yapılsın.

Снимка

Bollywood ama Bulgaristan’ı niye seçti? Bu soruya cevaben Stefan Yonkov şunları söylüyor: “2013 yılında Delhi’deki en büyük turizm fuarlarından biri sırasında yurtdışında film turizmi organize eden bir kişiye rastladım. Hindistan’da bir destinasyonun turizm için popüler olması için Bollywood çok önemlidir. Bu yüzden bu kişiyle Bollywood’u Bulgaristan’a getirmek için çalışmaya başladık. 2014 yılında ülkemizde ilk üç Hint filmi çekildi. Ama en büyük hit, Shahrukh Khan’ın şimdi Bulgaristan’da çekilen filmi “Dilwale””.

Reklamlar