BULGARİSTAN TÜRKLERİ VE ADIM ADIM TÜRKİYE  proje kapsamında DELİORMANDA VE TÜRK GELENEĞİNDE AŞIKLIK VE ZAKİRLİK GELENEĞİ bilim konferansı 12 Ekim 2013 Razgrad, Kovanlıka otelinde büyük bir başarı ile gerçekleşti.mecbure-efraimova
            Organizasyonu Razgrad, CEM Alevi Derneği tarafından düzenlenen konferansın başında MALATYA  filmi ve proje tanıtımı Gönül MEHMEDOVA tarafından sunldu. BULGARİSTAN TÜRKLERİ VE ADIM ADIM TÜRKİYE projesi 2011 de dört, 2012 de beş, 2013 de altı derneği bir çatı altına getirdi. 2014 yılında proje kapsamında çalışcak derneklerin sayısı yediye ulaşmaktadır:
Türkiye ile Kültürel İlişkiler Derneği “GÜNEŞ” – Rusçuk,
“CEM” Alevi Derneği – Razgrad,
“SABAHATTİN ALİ” Türk Kültürevi – Varna,
“BİZ” TKD – Şumnu,
“Kuzey ve Doğu Bulgaristan Türkçe Öğretmenler Derneği” – Şumnu,
“DOBRUCA” TKD – Dobriç,
RECEP KÜPÇÜ  TKM – Burgas.
Konferansta Ankara’dan Prof. Dr. Alemdar YALÇIN, Prof.Dr. Hasan ONAT, Nevena GRAMATİKOVA  bildirilerini sundular.
            Nevena GRAMATİKOVA’ya göre “Aşık geleneği Türk kökenli milletlerin müziğe ve şiire karşı sevgisinin en belirgin örneğidir. Bu gelenek şiiri, müzik kompozisyonu ve onların saz genel adı taşıyan telli enstrumanla uygulamasını çok mükemmel mükemmel bir şekilde birleştirir.Aşık geleneği başlangıcını eski Türk sözlü-şiirsel geleneğine kadar götürür, ancak diğer halk türlerin aksine bireysel yaratıcılığın sonucudur.Aşıklar ayni zamanda kendi şiirsel eserin hem yaratıcılarıdır, hem bu şiirlere müzik bestecileridir”.
            Prof. Dr. Hasan ONAT ise Bulgaristan Türkleri kendi bilim adamlarını yetiştirmek ve bilime öncülük tanımak yönünde konuştu.
            Prof. Dr. Alemdar YALÇIN,  biz – Türkler’in kültürünü daha iyi tanıtmak amacı ile asırlar önce eski yıllara dönerek örnekler sundu. Tanımadığımız kişiyi, milleti, kültürü, sevemeyiz o yüzden: Gelin tanış olalım, İşi kolay kılalım, Sevelim sevilelim – Dünya kimseye kalmaz. Alevi – Bektaşi kültüründe insani ilişkilerin değerlerini anlatarak, yüzyıllar önce söylenenler, günümüzde de nekadar geçerli doğrultusunda – kendine yapmak istemediğin şeyi – karşında olana yapma veya ” Bir kez gönül yıktın ise, Bu kıldığın namaz değil, tetmişiki millet dahi, Elin yüzün yumaz değil” gibi örnekler sundu.
            Sevar köyünden sunulan müzik programı duygu dolu güne ayrı bir renk kattı. Bildiri sunumları arasında ise Kuzey ve Doğu Bulgaristan’ın farklı yörelerinden gelen zakirler, sazları ve sözleri ile neşeli anlar yarattı. Sliven ili, Yablanovo köyünden gelen bir grup sema sunarak, izleyciler –  Deliorman ve Gerlovo fazla mesafede olmamalarına rağmen, semaları ayni olmadığının  farkına fardı. Program Holanda’dan katılan aşık Fedai’nin sazı ve nefeslerinle sona erdi.
            Türkiye, Yalova CEM Derneği’nden  gelen 40 kişilik bir grubun başında  olan BAL-GÖÇ Başkanı Lütfi ÖZGÜR, Bulgaristan Türkleri ve Adım Adım Türkiye projesinin nekadar başarılı ve yararlı olduğuna ikinci defa canlı şahit olduğunu ve çalışmaların devamını cani gönülden merakla izleyeceklerini ve destekleyceklerini belirtti.
            Misafirlerin arasında TC Burgas Başkonsolosluğu temsilcisi, siyasetçiler, proje ortakları dernek başkanları: Emine HALİL,Gürsel KIRNAK, Mecbure EFRAİMOVA, Mücela BİLAL, Rustem AZİZ, İsmail KÖSEÖMER, yer aldılar.
MADDE KARANLIĞI AKIL İŞIĞI İLE AYDINLANIR
CEHALET KARANLIĞI BİLGİ IŞIĞI İLE AYDINLANIR
NEFS KARANLIĞI ERDEM IŞIĞI İLE AYDINLANIR
HER İŞİ AŞKLA YAPMAK GEREK.
Mecbure EFRAİMOVA, Rusçuk
Türkiye ile Kültürel İlişkiler Derneği “GÜNEŞ”
Reklamlar