Bulgaristan Hekimler Birliği, Sağlık Bakanı Kiril Ananiev ve Ulusal Sağlık Sigorta Kasası (NZOK) Yöneticisi Prof. Dr. Kamen Ploçev’e gönderdiği açık mektupta doktor tarafından hastane dışında tıbbi yardım alan herhangi bir hastanın muayene ücretinin 2,90 levalık tam tutarını ödemesini öneriyor.

Dernek, gerekli olduğunda Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı birimleri tarafından bu miktarın toplamının veya bir kısmının geri ödenmesini istiyor.

Bulgaria On Air televizyonunda yayınlanan “Sabah Bulgaristan” programına konuk olan Bulgaristan Hekimler Birliği Genel Sekreteri Dr. Stoyan Borisov, “Hekimleri, son derece zorlayan bir yönetmelik uygulamaya girdi. Yönetmeliğe göre, hekimleri ayın sonundaki mali raporlarında hizmet karşılığında verilen ödeme makbuzunun numarasını belirtmelidirler. Birkaç gün öncesine kadar bunun tam olarak nasıl olacağına dair bir talimat yoktu. Bu tamamen idari bir iştir. Biz doktoruz! Devletin işini yapmayacağız!” diye konuştu.

Dr. Borisov, hastane dışında sunulan tıbbi yardımlar için ödenen ücretin asgari işçi ücretinin %1 miktarında, hastanede sunulan sağlık hizmetleri için ise %2 miktarında olmasını ısrar etti. Böylece birinci ücret 5,1, ikincisi ise 10,2 leva olacak.

Sağlıkta Hakların Korunması Merkezi Başkanı Dr. Stoyço Katsarov, “Muayene ücretinin iki işlevi vardır – gereksiz doktor ziyaretlerini sınırlamak ve onların gelirlerini tamamlamak. Çoğu hasta bu ücretten muaf olduğu için halen bu rolünü yerine getirmiyor. Doktorlar devletten böyle bir tutumu hak etmiyorlar. Milli Gelir Ajansı, yazarkasalara ait tüm bilgilere sahiptir. Devletin aynı bilgileri ikinci kere istememesi lazım” diye izah etti.

Dr. Katsarov, NZOK’un tekelinin kaldırılması gerektiğini ve böylece piyasanın sistemi kendisinin düzenleyeceğini açıkça belirtti. Dr. Katsarov, “Bir doktorun daha yüksek bir muayene ücreti talep etmesi, başka bir doktorun ise herhangi bir ücret talep etmemesi neden kabul edilemez bir şey” diye konuştu.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar