Her bir sürücü dört hatalı sollama yaparsa, ehliyetinden mahrum olabilir. Her bir hatalı sollama için sürücüye 10 ceza puanı verilecek ve denetim kartında belirlenen 39 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el konulacak. Sürücünün yeni bir denetim kartı sahibi olabilmesi için yeniden sınava girmesi gerekecek. Şimdiye kadar bu tür bir ihlal için sürücülere 8 ceza puanı veriliyordu.

Buna ilişkin değişiklikler öngören yönetmelik tartışılması için halka açıldı. 2016 yılının sonunda Meclis, otoban veya yüksek hızlı karayolunda karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şeride giren sürücülere 3 ay süreliğine ehliyetine el konulması ve 100 leva ceza kesilmesi kararı aldı. İkinci kez aynı ihlali yapan sürücülere ise 6 ay süreliğine ehliyetine el konulması ve 4 bin leva ceza kesilmesi kararı alındı.

Fakat yönetmelik onaylandığı takdirde ceza ödenmesi ve ehliyete el konulmasından başka yeniden sürücü sınavına girmek zorunda kalacağız.

Yönetmelikte yapılacak değişikliklerle genç şoförlere, ehliyeti alındıktan sonra iki yıl maksimum ceza puanı verilmesi öngörülüyor. Bu süre içinde ehliyetlerine el konulursa, bu süre onlar için çalışma süresi sayılmayacak.

Sürücü yeniden sürücülük eğitimi gördüğü halde denetim kartındaki ceza puanlarının üçte biri iptal edilecek. Bu, bir yıl içinde bir kere yapılacak.

Sürücü, ceza ücretlerini ödediğini ispat ederse de bazı ceza puanları iptal edilecek. Ceza kararının yürürlüğe girdiği tarihten iki yıl sonra da ceza puanlarının iptal edilmesi imkanı olacak. Yani sürücü en son işlediği ihlalden sonra iki yıl içinde başka bir ihlal işlememişse sürücü belgesi iade edilecek.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar