NOVA TV’nin “Merhaba Bulgaristan” programına konuk olan Sofya Sveta Katerina Üniversite Hastanesi Müdürü Prof. Dr. Genço Naçev, “Hastalar, muhtemelen tıbbi malzemeler için ödeme yapmak zorunda kalacaklar, çünkü yeni Çerçeve Sözleşmesi’ne göre, Ulusal Sağlık Sigorta Kasası’nın (NZOK) bu amaçla vereceği para azaltılmıştır. Eğer hasta tedavi masraflarını kendi karşılayamazsa, hastaneler daha büyük borçlar biriktirmeye başlayacaklardır” diye izah etti.

Prof. Dr. Naçev, yapay kalp ile ilgili örnek verdi. Yapay kalp ameliyatı için NZOK, bundan sonra şimdiye kadar öngörüldüğü gibi 163 000 leva değil, 133 000 leva ödeyecektir. Bu da yüzde 20 oranında az bir tutardır.

Prof. Dr. Naçev,” Hastaların ödeme yapmak zorunda kalmaması için tıbbi malzeme tedarikçi firmalara NZOK tarafından ödenen fiyatları düşürmesini rica ettiğimiz mektuplar gönderdik. Hastaların artık malzemeler için ödeme yapıp yapmayacakları sadece söz konusu şirketlere bağlıdır” dedi.

Hastanelerin bu gibi malzeme stoklarına sahip olduğunu, ancak onların daha yüksek fiyatlardan satın alındığını açıkladı.

İnsan hayatı kurtarmak gerekiyorsa, ancak hasta tıbbi malzemelerin maliyetini karşılama gücüne sahip değilse, bunun bedelini hastane ödeyecektir.

Prof. Dr. Naçev,”Bulgaristan’da tüm ölüm vakalarının yaklaşık yüzde 60’ı, kalp hastalıklarından kaynaklanıyor” diye anımsattı.

Sveta Katerina Üniversite Hastanesi Müdürü, “NZOK, tıbbi malzemeler için daha az kaynak sağlayacağını daha önceden açıklasaydı, hekimler çok daha önceden tedarikçi firmalara mektuplar yazacaktı ve daha çok hastaya müdahale edilecekti” dedi.

Prof. Dr. Naçev,”Ödenen zorunlu sağlık sigorta primleri yeterli değil. Üç kat daha fazla para gerektiren bir sağlık paketi kapsaması gerekiyor. Bu nedenle, şimdiki paketin güncellenmesi gerekiyor ve insanların sağlık hizmetleri için ek olarak ödeme yapmak zorunda kalabileceklerini bilmeleri gerekiyor” diye yorum yaptı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar