Bu yıl henüz Mayıs’ın ayında başlayan kavurucu sıcaklıklardan dolayı ülkemizde gül hasadı 2 hafta erken başladı. Kazanlık şehri etrafında Gül Vadisi üzerinde “rosa damascena” türü yağlı gülün mis kokusu yayıldı. Hasadın bereketli olacağı şimdiden belli, gül çalılarında açılan tomurcuklar saymakla bitmiyor. Bununla beraber gül yetiştiricileri endişelidir. gullerAşırı sıcaklıkların çiçeklerdeki uçucu unsurların bazılarını buhar haline getirmesi ve böylece güllerde yağ oranının düşmesi ve dolayısıyla alım fiyatının da düşmesi tehlikesi mevcuttur çünkü. Mayıs ayının son 10 gününde izlenen serinlemenin durumu kurtarıp kurtaramayacağı henüz bilinmiyor. Geçen yıl da gül sektörü için çok iyi oldu.

Dünya çapında güle yoğun talep olduğu için gül yağının kilosu 6000 avro gibi rekor fiyata ulaştı. Bu yıl gül yağı üretiminin 1,5 ton kadar olması bekleniyor. Bulgaristan’da şu anda 3 600 hektar gül yetiştirilmektedir. Gül hasadı genelde çoğu emekli olmakla birlikte 60 bin kişiye geçici istihdam sağlıyor.
Ülkemiz Bulgaristan dünya çapında Türkiye’den sonra ikinci en önemli gül yağı üreticisi durumundadır. Gül yağımızın kalitesi ise içindeki 275 eterik mikroelementten dolayı dünyada en iyi sayılır.

Reklamlar