Kırcaali Valisi Biser Nikolov, EVN elektrik dağıtım şirketinden aldığı bilgiye dayanarak Gorna Arda Barajı’nın inşaatının 2014 yılının ortasında başlaması beklendiğini söyledi. gorna-arda-baraji
Gorna Arda baraj projesi Kırcali bölgesinde uzun yıllardan beri bekleniyor. Projenin inşaatına başlanması için Bulgaristan’dan NEK ile Avusturya’dan EVN şirketleri arasında 2010 yılında anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre EVN şirketi, Gorna Arda hidroelektrik santralinin yüzde 70 hissesine sahip olacak, kalan yüzde 30’luk hisse ise NEK’in olacak. Projeye göre, Arda nehrinin üst kısmında üç tip hidroenerji santralleri ile barajlar oluşturulacak. Yeni kurulacak Madan Barajı (Byal İzvor hidro enerji santrali), Ardino Barajı (Ardino hidro enerji santrali) ve Sırnitsa Barajı’nın (Kitnitsa hidro enerji santrali) toplam 170 MW gücüne ve yıllık 466 GWh üretim kapasitesine sahip olması planlanıyor.

Gorna Arda Barajı’nın inşaatına 2014 yılında yazın başlanılıp 3,4 ile 5 yıl arası sürmesi bekleniliyor. Ayrı ayrı yapıların inşaatında çalışacak baraj tasarımı ve kuruculuk alanında uzman yaklaşık 2500 kişinin işe alınması öngörülüyor. Bölge halkı bu projenin işsizliğe son vermesini, ekonomiye yeni ivme kazandırmasını ve turistlerin buraya akın etmesini bekliyorlar. Tesisin bakımı ve kullanımı çok sayıda insanın geçim kaynağı olması bekleniyor.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar