Gırmen belediyesinde Bulgarlar ve Romenler arasında yaşanan tartışmalar ve gerginlik, Cumartesi günü toplu dövüşlü kavgalara dönüştü, Pazartesi de sürdü. Belediye sakinleri ve Bulgaristan’ın başka bölgelerinden yakınları Gırmen Belediye Başkanına mektup ileterk, problemin çözümünü istediler. Oraya farklı yerlerden yüzlerce Romanın kaçak oalrak yerleşitği ve huzuru bozdukları iddia ediliyor. Köy ve köy kenarına çadırlarını kuran Çingenelerin acil olarak oradan uzaklaştırılması isteniliyor. İzin almadan köye yerleşen Roman ailelerin kriminal olaylara ön ayak oldukları vurgulanıyor. Gırmen halkı, eğer gereken yapılmazsa “olayları kendi elimizle çözeceğiz” uyarısında bulundu.

Plovdiv’de Katunitsa köyü senaryosunun tekrarlanacağından endişe ediliyor. Orada Romanların yerli halk ile çatışmalarında, yangınlar çıkarıldı, ölüm oldu. Gırmen Belediye Başkanı, çadırların ve yasadışı Roman gecekondularının yıkılması öngörülürse, belediye olarak bu insanları yerleştirecekleri başka yer olamdığını duyurdu. Gecekondu ve çadırlar yıkılırsa, yasa gereği Romanlar belediye konutlarına yerleştirilmelidir. Ancak Gırmen’de böyle imkan yok. Gırmen ve Marçevo’dan 500’den fazla kişinin kavga etmesi sonucu, yolalr kapatıldı, sokaklar insanlarla doldu.

Bulgarlar, yerli Romanlarla sorun yaşamadıklarını, ancak “gelme” olarak nitelenen göçebe Romanlarla başlarının dertte olduğunu vurguluyor ve onları protesto ediyorlar.

Toplumdaki bu gerginlik siyasi tepkileri beraberinde getirdi. Irkçı Vatansever Cephe, bu tür suç olaylarının önüne geçilmezse, hükümete destek konusunu gözden geçirmekle uyardı. Eşbaşkanlarından olan Valeri Simeonov, yerli halkın korunması için, gönüllü muhafız birliklerin kurulmasını önerdi. Sağ Reformcu Blok vekilleri ise, Grımen’de çatışmalar, HÖH’in iki kanadı arasındaki kavgalardan kaynaklanıyor, dedi.

Reklamlar