Bulgaristan’da 12 Mayıs’ta yapılan genel seçimde en çok oy alan Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisi seçim sonucunun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

gerb-anayasa-mahkemesiGERB Milletvekili Krasimir Tsipov, basına yaptığı açıklamada, seçimin tüm sonuçlarının iptalini istediklerini bildirdi.

Yasalara göre seçim arifesinde her türlü siyasi propagandanın yapılmasının yasak olmasına rağmen bu yasağın ihlal edildiğini belirten Tsipov, seçim gününde de çok sayıda yasa ihlali yapıldığını öne sürdü.

Parlamentoda 97 milletvekili olan GERB partisinin itiraz başvurusu 96 milletvekili tarafından imzalandı. Babası anayasa mahkemesi üyesi olması nedeniyle “menfaat çelişkisine düşmemek için” milletvekili Aleksandar Nenov dilekçeyi imzalamadı.

GERB partisi, seçim sonuçlarının iptaliyle ilgili dilekçede ırkçı Bulgaristan Ulusal Kurtuluş Cephesi (NFSP) ve popülist çizgide siyaset yapan Düzen, Meşruiyet ve Güvenlik (RZS) partilerinin itiraz gerekçelerine de yer verdi.

GERB milletvekili Tzipov, “Biz, parlamento grubu olarak, parlamento dışındaki siyasilerin sesini de duyurmak isteriz” diye konuştu.

İtirazın gerekçeleri

Seçim arifesinde Sofya’nın güneybatısında Köstence şehrinde seçim pusulaları hazırlayan bir matbaanın deposunda ülkenin 31 seçim bölgesine dağıtılmak üzere paketlenen 350 bin adet pusula bulunmuştu. Seçim yasaklarının başladığı saatlerde çıkan bazı yorumlar nedeniyle GERB partisi, bu yorumların seçim öncesi propagandanın yasak olduğu “düşünme ve karar verme gününde” yapıldığını, seçim yasasının bu anlamda ihlal edildiğini öne sürmüştü.

Seçimde GERB partisi yaklaşık 1 milyon oy almış ancak diğer partilerin uzlaşmaya yanaşmaması nedeniyle hükümeti kuramamıştı.

Anayasaya göre hükümet en az 121 milletvekilinin desteğine sahip olmalı.

Merkez Seçim Komisyonu’nun seçim sonuçlarını kabul etmesi dolayısıyla GERB’in itirazının Anayasa Mahkemesi’nden döneceği tahmini yapılıyor

Reklamlar