gerbBulgaristan’da dün yapılan genel seçimlerde sandıkların yüzde 99,56’sı açıldı. Merkez Seçim Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre; GERB yüzde 30,7, Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) yüzde 27, Hak ve Özgürlükler Hareketi yüzde 10,4, Ataka yüzde 7,4 oy aldı. Diğer bir milliyetçi parti olan Bulgaristan’ı Kurtarma Cephesi ise yüzde 3,76 ile barajı geçemediği için meclis dışında kaldı. Katılım oranı yüzde 51 olarak tespit edilirken, bu oranın 2009 genel seçimlere göre 10 puan daha düşük olduğu açıklandı.

GERB Sofya, Filibe (Plovdiv), Varna ve Burgas gibi en büyük dört ilde zafer elde ederken, BSP Plevne, Eski Zağra, Yambol gibi illeri kazandı.

Ülkenin kuzeybatısında bulunan ve Müslümanın yok denecek kadar az olduğu Vratsa ilinde ise HÖH yüzde 9 oy alarak bir ilke imza attı. Vekil dağılımında bu bölgeden HÖH’e bir milletvekili gönderilmesi bekleniyor.

Yurtdışındaki oyların da yüzde 77’si sayıldı. Oyların yüzde 41’i HÖH’e, yüzde 24,5’i GERB’e, yüzde 7,4’ü de Hürriyet ve Şeref Halk Partisi’ne verildi.

Seçimlere katılarak yüzde 1 barajını aşan partiler aldıkları oya göre devlet sübvansiyonu alacak. 8 partiye devlet teşviki verilecek fakat bunların 4’ü parlamento dışında kalacak.

Reklamlar