NATO Avrupa Operasyonları Komutanlığı Baş Komutanı General Philip Breedlove, Sofya’da düzenlenen Üçüncü Güvenlik Konferansı arifesinde ülkemizi iki günlük ziyarette bulundu. Ziyaret kapsamında General Breedlove, Başbakan Boyko Borisov, Savunma Bakanı Nikolay Nençev ve Savunma Başkanı Rumen Nikolov ile görüşmelerde bulundu. Bulgaristan Atlantik Kulübüne sunduğu seminerde General Breedlove, Yakın Doğu ve Doğu Ukrayna’da durumun hızla değişmesinden dolayı Yaşlı Kıta’nın ve Karadeniz bölgesinin güvenliği ile ilgili oluşan yeni meydan okumalarına vurgu yaptı, ayrıca da gerekli kaynakların tahsis edilmesi yolu ile silahlı kuvvetlerin modernize edilmesi gerekliliğine dikkat çekti:

“Güçlü savunma ve güçlü İttifak evde başlıyor, sözlerini kullandı general Breedlove. Milletler, ordularına savaş kabiliyetini kazandıran ve NATO ile operasyonel uyum sağlayan yatırımlarda bulunma taahhüdünü üstlenmelidir”.

NATO’nun Bulgaristan’la yürüttüğü ortaklığa ve ülkemizin NATO’nun Karadeniz bölgesindeki çokuluslu kuvvetlerine olan katılımına yüksek değer biçen general Philip Breedlove, şu sözleri kullandı:

 

“Bulgaristan, herşeyden once NATO’nun güçlü ortağı ve yakın dostudur, ortak güvenliğe ciddi katkısı olan bir devlettir. Silahlı kovvetlerini modernize etmek için ve Galler’deki zirvede sağlanan anlaşmalar kapsamında silahlı kuvvetlerinin kabiliyetli ve NATO ile uyumlu olmasını sağlamak için çaba harcayan Bulgaristan’la işbirliği yürüteceğiz.”

General Breedlove Doğu Ukrayna’da şiddet olaylarının artmasından ve sınırda Rus birlikleri ve donatımın birikmesinden dolayı endişeli olduğunu kaydetti. Sözlerine göre Rusya’nun Ukrayna’da doğrudan müdahalesi olduğu, şüphe götürmez.

“Son günlerde izlediklerimiz, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü tarafından bundan önce rapor edilen şeylerdir. Rus donanımı, tanklar, ağır silahlar ve Rus hava savunma sistemleri ve askeri birlikler de Ukraya’ya giriyorlar. Beni en çok kaygılandıran şey ise Rusya ve Ukraya arasındaki sınırın açık olduğu ve orada güvenliğin olmamasıdır” diyen NATO’nun Avrupa kuvvetleri Baş Komutanı, uluslararası sınırlara uyulması gerektiğini ve Ukrayna’daki çatışmanın güçle çözüme kavuşturulamayacağı konusunda kesin konuştu.

Güvenlik konuları, bugün ve yarın Sofya’da düzenlenen güvenlik forumunda da tartışılmaya devam edecek. Foruma yerli ve yabancı analistler, güvenlik, savunma ve oluslararası ilişkiler uzmanları katılacaklar.

Çeviri: Tanya Blagova

Reklamlar