Sosyal girişimciler dünyayı daha güzel yapıyor, çünkü insanların sorunlarını çözmesi ve gelişmesi için yardımcı oluyorlar. Genç bir Bulgar da bu görevin fikirlerinden esinlenir ve bir buçuk yıldan beri dünyanın farklı yerlerinde bilgi arayan ve bilenler arasında akademik iletişimi kolaylaştırır.

Aleksandır Naydenov Alman Andre Gaul’un üniversite öğrencileri ve öğretmenlerinin zor metinleri okuyup, analize edecekleri bir yazılım kurma fikrini beğenir. Böylece PaperHive platformunun eş kurucusu olur. 60 ülkeden akademik çevreleri birleştiren çalışmaları “Forbs” dergisince fark edilir ve böylece bu seçkin dergi onları “Avrupa’nın en başarılı sosyal girişimci” klasmanına katar.

“Sosyal girişimcilik bir projeyi yapmak için sadece iyi niyetlerin yeterli olmadığı, girişimci iş yaklaşımı da olması gerektiği temeline oturuyor. Bir vakıftan kaynak almak veya Avrupa fon programlarından para almak yeterli değil. Önemli olan ana neticeler ne olacaktır- kaç kişiye yardım edeceğiz, hayatları nasıl iyileşecek, daha iyi sağlık ve eğitim, daha yüksek maaşları olacak mı gibi unsurlara bakmak lazım. Kısacası sosyal girişimcilik merhameti mesleki boyuta getirmektir.”

27 yaşındaki girişimci bu iş için Bulgaristan’da yer olduğunu düşünüyor. Aleksandır Almanya’da ekonomi bitirmiş. Ondan önce ise “Bulgaristan için birleşik fikirler” adlı STK’da görev almış. Bu vakıf da insanlara kendi projesini başlatmak ve başarıyla şirket açmak için yardım ediyor. Aleksandır Naydenov ülkemizdeki başka olumlu projeleri de örnek olarak gösterdi- “Zaedno v ças”- “Beraber derste” adlı STK öğretmen eksikliği çeken problemli bölgelere genç öğretmenler yetiştiriyor ve onlara finansman sağlıyor. “Leçenie bez granitsi”- “Sınır tanımayan tedavi” vakfı ise yurtdışında hastalanan soydaşlara ücretsiz tercüme, yardım ve doktor kontrolleri gibi sağlık hizmetleri sunuyor.

Aleksandır Almanya’ya ekonomi okumak üzere gidiyor. Ardından BMT’de çalışmak istiyor. Ancak hayallerinin yarısı gerçekleşiyor. Kendisi için daha anlamlı olan bir şey bulur-dünyanın farklı noktalarından bilgi adamı ve akademik toplumu birleştirmek, bilimsel çalışmalarda, kitaplarda ve deneyimlerde karşılıklı bilgi alış verişine aracı olmayı seçer.

“Bulgar yayımcılarından hala fazla ilgi yok. Bizde aslında çok akademik yayın evi yok, ancak bu sadece zaman meselesi. Akademik online yayıncılık dünyanın her yerinde artık bir standart haline geldi ve Bulgaristan’da da gelişecektir. Yakında Bulgar akademik yayınları ve üniversiteleriyle de işbirliğine geçeceğimizi umuyorum”.

PaperHive platform online olduğundan beri 60 ülkeden kullanıcısı var. İçinde yer alan bilimsel makalelerin sayısı 1.7 milyonu geçti.

“Bir başkasının ülkesine ayak bile basmamış insanların bilimi beraber ve ortak geliştirdiklerini görmek çok etkileyici. Bilgili insanlar, bilen insanlar soranlara ve merak edenlere cevap veriyor, üniversite öğrencilerini yönlendiriyor. Profesörler ise bu sanal sahayı kullanarak, zamandan tasarruf ediyor, her ay yüzlerce mail ve soruya teker, teker cevap vermek yerine, onlar buradaki ders kitapları üzerinden bilgileri yayıyorlar”.

 

Çeviri: Sevda Dükkancı, BNR

Reklamlar