Sofyalılara geçen yıl şehirde neler değiştiğini sorsak, çok farklı ve çelişkili cevaplar alırız. Şehir içi ulaşımla yolculuk yapanlar açısından en iyi edinim yeni ve konforlu otobüs ve tramvaylar oldu. Artık çok daha dakik ve güvenilir oldu şehir içi toplu ulaşımı. Başkentin eski, soğuk ve gürültülü otobüslerin yerine en modern teknolojiyle üretilmiş araçlar getirildi. Merkezde ücretli park alanın genişlemesi yaya kaldırımlarını arabalardan boşalttı ve bazı başkentlilere göre bu “yılın kazanımı” oldu. Sofya’da merkez caddelerde kaldırımları kapatan park halindeki otomobiller artık tarihe karışacak. Park alanlarının hatları yeniden belirlendi, yollara paralel bisiklet parkurları çizildi. Metronun üçüncü bölümü için inşaat çalışmaları da yıl içinde başladı ve birçok yolda trafik güzergahları yeniden belirlendi.

Sofya’nın bütün bütçesi hava kirliliğine müdahale ve hava kirliliğini önlemeye yönelik olacak, diyor Büyükşehir Belediye Başkanı Yordanka Fandıkova. Belediyenin 2018 mali kaynaklarını tanıtan Başkan Fandıkova, yeni yılda toplam bütçenin 1.43 milyar leva olacağını ve bu miktarın 2017 kaynaklarından 100 milyon leva fazla olacağını duyurdu. Belediye vergileri ve ücretleri, öğretmen, sosyal hizmetler çalışanları ve anaokullarında hemşirelerin maaşlarında devlet ödeneklerinin artması sonucu Başkent belediyesinin gelirleri de artmış oldu. Sofya’da yerel vergiler 2009 yılından beri değişmiyor. 2017 yılında idari hizmetler ücretleri değiştirildi.

Sofya açısından olumlu bir haber de bir hafta önce geldi. “Standard&Poor’s” derecelendirme ajansı Sofya’nın uzun vadeli kredi reytingini BB+’den BBB’ye yükseltti. Başkent bu derecelendirmeden nasıl yararlanabilir. Belediye Başkanı Yordanka Fandıkova anlatıyor:

 “Reyting ajansının raporunda ciddi mali disiplin ve yatırımların celbedilmesinin Sofya’nın gelişmesi için önemli önkoşul olacağı yazıyor. Başkent Belediyesi ve burada iş yapan büyük yatırımcılar için bu derecelendirme çok önemli. Daha ucuz mali kaynaklar celbederek, şehre daha büyük yatırımlar getirebiliriz. Bu not da doğru yolda olduğumuzu kanıtlıyor- sadece yatırım amaçlı borçlar almaya yönelik muhafazakar politikayla, şehri ileride de geliştirmeye devam edeceğiz”.

Şehir alt yapısını iyileştirme, çevre ve eğitim Yordan Fandıkova’nın en büyük öncelik verdiği görevlerin başını çekiyor. Sofya’da otomobil sayısının çığ gibi artması hem park sorunlarını arttırdı, hem de çevre kirliliğini yükseltti.

Sofya’da çevre temizliği ve havadaki zararlı emisyonları azaltmak belediyenin en önemli işi olacak. Bütçeden daha fazla para sokakların yıkanması için sağlanacak. Bu da hava temziliği açısından iyi bir tedbir olacak.

“2018’in en büyük stratejik projesi metro olacak.Onun inşaatı için anahtar önem arz eden bir yıla giriyoruz. Metronun üçüncü hattının devreye girmesiyle yıllık 90 bin ton zararlı hava emisyonlarından arındıracağımızı umuyoruz. 2018 yılında yeni 144 şehir içi otobüs satın alacağız, 20 elektrikli otobüs sipariş edeceğiz. Tramvay hatlarında da genel tamirler yapılacak. “Graf İgnatiev” sokağı ve “Slaveykov” meydanı tamamen yeni bir çehreye kavuşacak. Köprüler, sokaklar, meydanlar ve kaldırımların yanında, Bankya semtindeki eski kaplıca binası da yenilenecek. Geçen asrın başında kurulan ve şehir banyosu olarak kullanılan kaplıca merkezi kültür anıtı statüsüne sahip, ancak bakımsız ve virane bir halde”

Fandıkova: “Bu güzel yapının yenilenmesi ve onarımı yapılacak ve Başkentin termal su zenginliğini simgesi tekrar kapılarını açacak” dedi.

 

Çeviri: Sevda Dükkancı, BNR

Reklamlar