Sanat ve El sanatları Geliştirme Derneği beşinci kez Bulgaristan kültüründe iz bırakan ve milli gelenekleri koruyan şahıslara gerekli saygıyı gösteriyor. Dernek, geleneksel el sanatlarını ve çağdaş sanatının yanısıra foklor geleneklerini, şarkı ve dansları koruyan kişileri destekliyor. Sanat ve El sanatları Geliştirme Derneğinin her yıl sunduğu ödül “Geleneklerin koruyucusu” ismini taşıyor. Her dalda ödüller iki tane olup , ödül sahipleri seyircilerin oyları ve profesyonel juri tarafından seçiliyor. Tören, büyük Bulgar halk şarkıcısı Valya Balkanska’nın geleneksel konuşmasıyla başladı, ki kendisi bu ödülün ilk sahiplerinden biri.


“Folklor-gençler” dalında iki ödüle de genç halk sanatçısı Petır Georgiyev layık görüldü. Petır Georgiyev şöyle konuştu:

“Bu ödül emeğimin karşılığıdır. 30 yaşındayım, sadece birkaç hafta önce Smolyan’da düzenlenen Yıllık folklor ödüllerinde “2014 yılının sesi” ödülünü aldım. Gorna Oryahovitsa yakınlarındaki Pisarevo köyündenim. Bölgemizden bir kitapta toplanan şarkı sayısı çok fazla değil. Yerli foklorumuzu sadece sanatçı olarak değil, aynı zamanda kaynak foklor grubu yöneticisi olarak da popülarize etmeye karar verdim.

Ressam Bojidar Çantarski de hem seyircilerin, hem de uzmanların oyunu topladı. Kendisi “Resim sanatı-gençler” dalında ödüle layık görüldü. Ressam Veliko Tırnovo doğumludur:

“Resimlerimde foklor mirasımızdan çok detay var. Resimlerimin büyük bir bölümü yurtdışından alıcı buluyor. Böylece Bulgaristan geleneklerini popülarize ettiğimden dolayı mutluyum. Benim için bu ödüle sahip olmak büyük bir şereftir.”

Ödül sahiplerini kutlamak amacıyla ülkenin dört bir yanından sanatçılar geldi. Sopot şehrinden Kukeri grubu “Dionisiev zvın” , Vratsa’dan  “Hemus” topluluğu, Rodoplardan  üçlü gayda takımı, şef Darena Popova’nın yönetimi altına “Çemerika” kadın grubu buraya geldi.

“Bu bizim zenginliğimiz, bizim kimlimiz. Gençlere örnek olmalıyız, bu zenginliği uzun zaman korumamız için. “Çemerika” grubu ile otantik şarkılar icra ediyoruz. “

Sanat ve El sanatları Geliştirme Derneği Başkanı Penö İvanov, şunları paylaşıyor:

“Bir şenlik daha  tarihe karştı. Umarım konuklarımız buradan güzel izlenimlerle ayrılıyorlar.  Şimdi de 2015 ödül sahipleri için aday tekliflerini bekliyoruz. “Şehirde gelenek” isimli girişimimiz için de davet bekliyoruz. Seneye “Acı biber şenlikleri” yarışmasını hazırlıyoruz. Bu “acı” baharat da bizim geleneklerimizn bir parçasıdır, ki son derece fazla mizahi hikayelerine de konu olmuştur. Gerçek hayattan gelenekleri korumak istiyoruz.

Reklamlar