Aneliya Tonçeva serbest yazar ve ressam. On beş yıldan beri ABD’de yaşıyor. Aynı zamanda vatan ile bağlarını hiçbir an kesmemiş. Yıllar önce Boston’da Bulgar ilk okulunda öğretmen ve zaman içinde şehir içinde yoğun Bulgar toplumunun aktif üyelerinden biri oluyor. Bulgar gelenek ve folkloru tanıtma hevesi artıyor. Böylece ilk romanı da meydana geliyor:‘ Mistik Emona’. Kitaptaki olaylar Bulgar Karadeniz kıyısındaki Emona köyünde gerçekleşiyor. Roman geçen sene hem ABD’de hem Büyük Britanya’da yayınlandı. Rebecca Carter, New Hempshire’de yazar yardımcı oldu ve aslında kitap ortak lakapları Ronesa Aveela imzasıyla çıktı.

Снимка

Bu yeni ismi Mayıs ayının sonunda ABD’de yayınlanan ‘Aşk, ışık, ritüeller’ başlıklı kitapta görüyoruz. Bu yeni kitap tamamen Bulgar gelenekleri, inançları, sembolleri anlatıyor, yani sanatsal türden değildir. Bütün bu bilgiler metin ev resim ile tanıtılıyor. Her bölümden sonra okurlar için kısa bir metin de var. Okyanus ötesinde Bulgar kültürel miras tanıdık bir şey mi?

Aneliya Tonçeva anlatıyor:

‘İlk kitabım ‘Mistik Emona’ dan sonra aldığım yorumlar, görüşlerde, insanlar kitabım sayesine Bulagristan’ı tanıdıklarını paylaştılar. Böylece Bulgaristan’ın olumlu imajı oluşturuldu. Benim yazı işlerindeki ortağım Rebeka, Bulgar folkloru, efsaneler, şarkı ve danslar ile yakından ilgilenir ve ikinci bir kitap yayınlamamızı istedi. 12 adet tanıtılan kitap 4 bölümden oluşur.’

Aneliya ve Rebeka kitabını Boston üniversitesinde ve New York Bulgar konsolosluğunda tanıtmayı planlıyorlar. Boston’daki Bulgarlar gelenekleri koruyo mu acaba?

Reklamlar