kisisel-vergiUlusal Gelir Ajansı’ndan (NAP) yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının geçmiş dönemler için de sağlık sigorta harçları ödeme yükümlülüğünden kurtulabileceklerini bildirdiler.  Şu ana kadar uygulanan ülkeden çıkmadan önce NAP kurumuna dilekçe sunulması istemi yürürlükten kaldırıldı. Fakat sağlık sigorta ödenmesi yükümlülüğünden kurtulmaları için vatandaşların bazı şartlara uygun olmaları gerekiyor.

Onların Bulgaristan vatandaşı olup bir takvim yılı içerisinde en az 183 gün yurt dışında bulunmuş olmaları şart. En önemli koşul ise daimi ikamet adresine göre NAP ofislerine sağlık sigorta harcı yükümlülüğünün kaldırılmasına ilişkin dilekçe sunulmasıdır. Artık bu dilekçenin NAP’a sunulması için belirli bir süre yok.

8 Mart 2013 tarihine kadar kanunlara göre Bulgaristan’dan yurt dışına çıkmadan önce belgenin takdim edilmesi gerekiyordu. Dilekçe ofiste yerinde bizzat sağlık sigorta harcı ödemek için yükümlü kişi, vekili veya posta aracılığıyla sunulabilir.

Bulgaristan’a döndükten sonra sağlık sigortalı haklarının geri kazanılması için NAP kurumuna yeni bir dilekçe sunuluyor. Bunun dışında kişinin yurt dışında bir yılda 183 günden fazla kaldığını kanıtlayan herhangi bir belgenin de takdim edilmesi şart. Böyle bir belge örneğin, uluslararası pasaport kopyası, İl Emniyet Müdürlüğü’nden tasdik belgesi, Bulgarcaya tam çevrisi ekli yabancı ülkenin yetkili bir kurumundan alınan belge ve başka belgeler de olabilir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar