Karadeniz’in Varna kentinde kimsesiz, terkedilmiş ve yetim çocuklara yardım eli uzatmaya meyilli yüzlerce insan var. Gavroş Derneğin kurucusu Penka Stoyanova Teknik Üniversitede doçent. Dışarıda dolaşırken Varna’de gece sokaklarda yatan çocukların görüp, etkilenir. Hatta onların sayısının yüksek oluşu da onu şaşırtır.

Toplumun duyarlığına başvurarak, ihtiyacı olan afacanlara yardım etmek için kolları sıvarlar. Kimsesiz sokak çocuklarının toplandığı mekanları gezerler, onlara sandöviç ve yiyecekler götürür ve aileleri hakkında onlardan bilgi almaya çalışırlar. Böylece zamanla “Gavroş” derneğini kurma fikri oluşur. 1995 yılında Varna Belediyesine kayıtlarını yaptıran birlik, yine belediyenin girişimiyle eski bir çocuk yuvasını mesken edinir.

© Fotoğraf: gavroche-bg.org



“İvan Stançov adında eski bir diplomat ve şimdi Varna’da yaşayan bir vatandaş derneğe yardım eli uzatır. “Gavroş” derneği gönüllülerinden Mariya Prohaska İngiliz elçiliğinin yardımıyla yabancı gönüllüler bulundu. Bina yenilendi, bağışlar sayesinde bir ekip oluştu ve sokak çocuklara hizmet programı başladı. Bu çocuklar devletten hiçbir yardım almıyor. Birkaç yıl önce Balkan dağında bir dağ evi aldık, Lale adlı vakfın desteğiyle bu tesis çocuklara yaz tatil mekanı olarak hazırlandı.
18 yaşını bitirmiş kimsesiz çocuklar da yurtlardan çıkınca sokakta kalıyor. Dernek bu gençlere korunan konutlar sağladı.

© Fotoğraf: gavroche-bg.org

Çocuklar yetim yurdundan çıkarken, gelecekler ilgili hiçbir fikri olmuyor. Biz onlarda sorumluluk, hatta temizlik ve sosyal hayatta alışkanlıklar yaratmaya çalışıyoruz. Sosyal ve iletişim yeteneklerini geliştiren çabalarımız oluyor.İki yılda onlara mesleki beceri kazandırıyoruz. İş bulmaları için yardımcı oluyoruz. Kapalı kururmlarda yaşantıları bu çocuklara kişisel becerilen kazandırmıyor. 18 yaşında yurttan ayrılan bir genç, artık 18’inde olsa da, birkaç yaş daha küçük çocuk antalitesiyle oluyor. O yüzden bir korunan konutta eğitmen 4, 5 gençle beraber yaşıyor ve onlara kişisel öğretilen sunuyor.
Aynı zamanda çocuklar üzerine şiddet ve toplumda entegrasyonu sağlamak için programlar var. Gavroş derneği sivil toplum örgütleri ve İsviçre’nin OAK sivil örgütünce destekleniyor.

“Cinsel taciz ve şiddeten korumak, güvenilir aile ortamı yaratarak, bu çirkin saldırılardan onları muhafaza etmek istiyoruz. Bu alanda en hassas durumda olan katman Roman aileleridir. Roman aileleriyle çalışmak çok zor, çünkü onlar benzeri şiddeti ayrıdetmekte zorlanıyor. Sosyal görevlilerin yanında Gavroş derneğinde birçok gönüllü de yer alıyor. Varna’da bu kadar çok gönüllü üyesi olan başka bir kurum yoktur, diyor sözlerini noktalarken Mariya Prohaska.

Türkçesi: Sevda Dükkancı – BNR

Reklamlar