Ertaş ÇAKIR

Konu:  Kimin İçin Tehdit?                         

  • İngilizlerin 43 yıllık beraberlikten sonra, Avrupa Birliği’nden “ayrılalım” demesi susmayı tercih edenleri de konuşturdu. Bulgar Cumhurbaşkanı Plevneliev “savaş olur” Avrupa kıtasını parçalamak “en çok Putin’in işine gelir” diyenler, sanki haklı çıktılar. Ne de olsa AB 19 milyar Euro yıllık üyelik parası, % 13 nüfus ve ekonomisinin de % 17’sinden oldu. Avrupa değişti. Parçalanma ve ayrılma süreci başladı. Herkes yenilikler peşinde, Fransa, Hollanda, Benelüx ve daha birçok ülkede “biz de halka soralım” rüzgârı esti. Marin Lö Pen, Boris Couson, Volen Siderov gibi aşırı milliyetçi, ayrılma taraftarı siyasetçiler bayram ediyor. AB’yi içten kemiren kurtlar başkaldırıyor. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov AB’de kalıyoruz desede, domino taşları bir defa yıkılmaya başlarsa bizi de iterkorkusu var.

***

 

Bu ayın 17’sinde Petersburg’ta Yatırımcılar Forumu yapıldı.  Putin konuştu. Kaygılarının farklı ve büyük olduğu ortaya çıktı. Onun basın toplantısını “Memoria de futura” dergisi şöyle yansıttı:

Putin: İnsanlar potansiyel tehlikenin büyüklüğünü anlayamıyorlar.

Bardaktaki suyun yarısını içtikten sonra Rusya lideri şöyle konuştu:

putin

Endişeli olan Vladimir Putin basın topntısında.

 

Rusya sınırlarının yakınlarına konuşlandırılan US füze savar savunma sistemleri “hiç kimsenin haberi olmadan” saldırı silahına dönüştürülebilir.

NATO’ nun Doğu Avrupa füze savar kalkanını müzakere konusu eden Putin, Amerikalılar füzelerini artık askeri üslere konuşlandırıyor, dedi ve şöyle devam etti:

Füzeler kapsüle konuyor. Bu kapsül, TOMAHAWK füzesinin fırlatılmasını sağlıyor.”

“Şu anda konuşlandırılan füzeler 500 km uzaklıktaki hedefleri vurabiliyor. Fakat teknolojiler gelişiyor ve biz Birleşik Amerika füzelerinin 500 yerine 1000 km mesafedeki hedefleri ne zaman vurabileceğini biliyoruz. O gün geldiğinde bu Amerikan füzeleri bizim nükleer potansiyalimize tehlike oluşturacatır.”

Bu bilgileri uluslararası haber ajansı şeflerine açıklayan Putin şunları ekledi:

“Washington füze programını yıldan yıla geliştirecektir.”

tomah

Rusya Başkanı Putin’i korkutan knatlı “Tomahawk” füzesisi.

 

“Yıldan yıla tırmandıkça ne olacağı bilinmez. Kendileri de bunun farkındadır.”

Batılı makamlar haber merkezlerinin gözüne gül suyu serpiyor ve onlar halka yalan yanlış bilgi veriyor. Putin’e göre buradaki ana sorun, insanların potansiyel tehlikenin bilincinde olmamasında gizleniyor.

Washington hiçbir şey olmazmiş gibi davranırken, insanlar yeni bir boyuta çekiliyor, deyen Putin, diş ülkelerden meslekaşlarına el uzatmaya çok gayret gösterdiği için esef ettiğini, eklledi.

Onlar, “füzesavar sistemleri için saldırı değil, savunma olanaklarından bir halka olduğunu iddia ediyor, “Fakat bu doğru değildir!”  Rusya Başkanı gazetecilere şunları da söyledi: “Stratejik füzesavar savunma sistemi stratejik saldırı sisteminden bir öğedir ve havadan saldırılara cevap olan bir saldırı sistemine aittir.”

 rus

Polonya ve NATO üyesi birkaç devlet Haziran ayında Orta Avrupa’da en büyük askeri tatbikatlarını birlikte yaptılar. Varşava’da yapılan “Apoconda 16” adlı tatbikata Polonya ve Birleşik Amerikadan başka 17 NATO ülkesi ve 5 alians yanlısı devlet daha katıldı.

 

Putin endişesini şöyle dile getirdi:

Füzesavar sistemlerde kullanılan füzelerin “ciddi bir tehlike” haline getiren, bu rampalardan TOMAHAWK füzeleri de fırlatılabilmesinde gizlidir.”

Rusya lideri şöyle konuştu: “Bu sistemlerin savunma rampasının saldırı füzeleri fırlatılan tesise dönüştürülmesi “birkaç saatlık” iştir. Biz bu rampalarda ne olduğunu nasıl bilebiliriz?”

“Tesisin dönüştürülmesi için yapılacak iş, onun bir tek yeniden monte edilmesidir ki, bunu anlayabilmek oldukça zordur.  Bunların yapıldığını, NATO rampalarının monte edildiği Avrupa hükümetlerinin başkanları bile anlayamayacaktır.  Washington, İran nükleer saldırı sistemlerine karş savunma örgütlemek için, kendi füzesavar sistemlerini Doğuya değiştirdiğini iddia ederken, yalan söyledi.”

 

Putin’e göre, Tahran’ın son zamana kadar çok tehlikeli olarak tanıtılan saldırı füzelerinden artık konuşulmaz oldu. Çünkü Barak Obama onlra karşı Romany’da “füzesavar sistem kurulmasını sağladı.”

Image4

13 Mayıs 2016 tarihinde Birleşi Amerika Romanya’da (Doğu Avrupa’da ilk olarak)   füzesavr sistemini kurdu. İkinciaini ise,  şimdi  Polonya’da füzesavar sistem kuruyor.

 

Basın toplantısında, NATO işbiriği için yaptığımız somut önerileri geri çeviriyor, deyen Putin şöyle devam etti “Birleşik Amerika siyseti “stratejik denge” siyasetine tehlike oluşturuyor… Bu siyaset sayesinde, dünya büyük savaş ve askeri çatışma tehlikesinden uzk kalbiliyor.

“1972 yılında imzalanan füzesavar sistemlerin sınırlandırılması sözleşmesinden Birleşik Amerika’nın tek tarafı olrak çekilen Birleşik Amerik uluslararası güvene ilk büyük darbeyi indirdi” diye belirten Putin şöyledevam etti:

Güçler dengesini koruyabilmek için Moskova’nın kendi füze programını geliştirmesi gerekti.  Çok büyük güçlüklere katlandı. Onlar, Sovyetler Birliği zmanından kalma silahların demode olduğunu düşünmüş olabilirler.”

Basın toplntısının sonund Putin şöye konuştu: “Füzesavar silah sistemlerimiz başta olmak üzerer, silahlnma konusunda Rusya bugün yeni bşarılarla ilerlemiştir. Füze sistemlerimizi modernleştirdik. Yeni sistemler ve modeller geliştiriyoruz.” O, bu önlemlerin saldırı için deği, karşı koymak için gerekli olduğuna işaret etti. Oys Moskovayı sık sık saldırganlıkla suçluyorlar.

ucakk

NATO’nun dev boyutlu “Anakonda” adlı tatbikatı pratik olrak 1 200 askerin paraşuta Polonya semaarındn yağmasıyla başladı. Bu gökten inişe Birleşik Amerika, Büyük Britanya ve Polonya’dan praşütçüler katıldı. ABD Kalorniya eyletindeki Fort Brag üssünden ve Almanya Reimschtein askeri üssünden ve özelikle de Krakov NATO üsünden parşütçüler 30 savaş uçağından büyük mikratda mühimtla birlikte atladıar. Birkaç özel savaş uçağı da taşıt araçlrını ve savaş tekniğini paraşütle attı.

***

NOT: Eski kıtada 1970’lerden beri orta menzilli füze sistemlerinin konuşlandırılması sürecinin doğurduğu siyasi kavga yaşandi. O zmanlar Doğu Avrupa ülkelerine “SS 20” ve “SS 22” füzeleri, Batıya da “Kruz” ve “Pırshing” füzeleri yerleştirilmişti. 1990’da “Berlin Duvarı” yıkıldı. Batı etki alanı Doğuya kaydı, Rusya sınırlarına dayndı.  Şu dönem Rus saldırganlığın karşı Polonya, Romanya, Bulgaristan NATO hattına Rus saldırı füzelerine karşı alkan dikiliyor. Bulgaristan’dki savunma rmpaları Dobruc’da Kavarna yakınlrına, tarllarımıza kurulack.

 

Reklamlar