Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani bugün basın temsilcilerini Başkonsolosluk rezidansında düzenlediği çalışma kahvaltısında ağırladı. Başkonsolos Ergani basın mensuplarına, “Tekstil, makine yapımı ve otomobil sektörlerinden on şirket Filibe kentine yatırım yaptı ve Türkiye Bulgaristan’ın en önemli üçüncü ortağıdır” diye belirtti. 2018 yılının ikili ilişkilerin gelişimi açısından çok aktif başladığını ve Türkiye’de Bulgaristan’ın Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı’nın olumlu olarak değerlendirildiğini belirtti. Başkonsolos, iki ülke arasındaki ticaretin 2016’da 3, 6 milyar avro, geçen yıl ise 4,5 milyar avro olduğunu açıkladı. Ergani’nin belirttiğine göre, 2017 yılında Bulgaristan’a yapılan yabancı yatırım miktarı 61,7 milyon avro, ülkeye yatırım yapan ülkeler arasında Türkiye 6’ncı sırada yer aldı.

Başkonsolos, Türk yatırımcıların Bulgaristan’a yatırım yapmak istediklerini, ancak vize rejimi ve nitelikli işgücü sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Buna rağmen 2017 yılında Bulgaristan’a 55 büyük Türk yatırımı yapıldığını ve ülkemizin, Türkiye tarafından yapılan yatırımlar bakımından 17. sırada yer aldığını ifade etti. Kaptan Andreevo Sınır Kapısı’nda senkronizasyon sorunu olduğunu belirten Başkonsolos, örneğin, geçen hafta orada oluşan araç kuyruğunun 20 km’ye ulaştığını belirtti. Diplomat, “Faaliyetler senkronize edilirse, iş yükü azalacak, ancak bu sorun her iki tarafın görüşmesi ile çözülecek” dedi.

Filibe Konsoloslar Kulübü yeniden faaliyete başlayacak

2006 yılında kurulan Konsoloslar Kulübü, uzun bir aradan sonra Başkonsolos Hüseyin Ergani’nin girişimi ile yeniden faaliyetini canlandırmaktadır. Filibe’deki tüm 12 konsolos, ocak ayının sonunda bir araya gelerek, kulübün geleceğini ele aldılar. Hüseyin Ergani, “Kulübü canlandırdık ve şu anda fahri konsolosların ve kulübü destekleyen kişilerin de bize katılması fikri var” dedi ve birkaç gün önce ilk etkinlik olarak kulübün desteğiyle Valiliğin binasında 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü dolayısıyla düzenlenen kutlama etkinliği yaptıklarını anımsattı.

Yapılması düşünülen etkinliklerin bir kısmı, Huzurevi ziyareti, hayır kermesi yapmak, Almanya ve Moldova’nın konsolosluklarıyla ortak etkinlikler yapmaktır. Etkinlik takviminde en yakın tarihte öngörülen etkinlikler arasında ebru sanatı gösterisinden sonra 13 Nisan’da Türk klasik aletleri icra eden bir müzik topluluğunun Filibe’de vereceği konser yer alıyor. Türkiye’de 23 Nisan’da kutlanan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı burada özel bir programla kutlanacak. 7-12 Mayıs tarihleri arasında Filibe Boris Hristov Kültür Evi’nin büyük fuayesinde eserlerine yer verilecek ressam hekimlerin karma sergisine ev sahipliği yapılacak.

Haziran ayında ise Çorum yöresi müzik aletlerini tanıtan bir sergi açılacak, serginin sonunda ise bu aletlerle bir konser verilecek. Bu konserde Bulgar sanatçılar da sahne alacak. Buna eş zamanlı olarak Türkiye’nin Çorum bölgesinin geleneksel kıyafetlerinin tanıtılacağı gösteri sunulacak. Bu etkinlikler, 2018 yılının ilk yarısına ait Filibe Konsoloslar Kulübü’nün etkinlik takvimini oluşturuyor.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar