FETÖ ile Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) Bulgaristan‘da Türkiye aleyhindeki ortak faaliyetleri mercek altına alındı.

FETÖ’nün HÖH bağlantısı dikkatle inceleniyor.

Öte yandan, DOST Partisinin iki yöneticisinin FETÖ taraftarı olduğu yönündeki iddianın ise gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Bu iddiayı ortaya atan eski Askeri İstihbarat Servisi Başkanı Kirço Kirov’un açıklamasının maksatlı olduğu ifade edildi.

General Kirov, 2003 yılında HÖH’ün ortağı olduğu hükümet sırasında bu göreve getirilmiş, 2012 yılında görevinden alınmıştı. Türkiye devleti ve hükümeti aleyhindeki tutum ve açıklamaları ile bilinen Kirov, 2007-2011 yılları arasındaki dönemde binden fazla sahte evrak düzenleyerek 2,5 milyon avro tutarında resmi ödeneği zimmetine geçirmek suçundan askeri mahkemede yargılanarak suçlu bulunmuştu.

10 yıl hapse mahkum olan ve 13 yıl kamu hizmetinden men edilen Kirov’un mal varlığının yarısına el konulmasına karar verilmişti.

-FETÖ’nün Bulgaristan‘daki örgütsel çalışmaları

FETÖ üyeleri, Bulgaristan‘da yoğun örgütsel çalışmalarına 1992 yılında Zaman Bulgaristan gazetesi ile başladı. Halen haftada bir Bulgarca ve Türkçe çıkan gazete, sayfalarında sık sık Türkiye karşıtı haberlere yer veriyor. Örgüt ülkede, “Ümit” adlı aylık bir aile, çocuk ve kültür dergisi de yayımlıyor.

Ülkedeki FETÖ mensupları, çeşitli dini günler dolayısıyla düzenlenen etkinliklere Bulgaristan‘da resmi dini mezheplerinin belirli temsilcilerini davet ederek, elebaşı Fethullah Gülen‘in “dinlerarası diyalog” adı altında mesajlarını veriyor.

FETÖ’ye bağlı Sofya ve Filibe şehirlerinde Drujba (dostluk) adlı özel kreş, okul ve dil kursları bulunuyor. 2013 yılından bu yana eğitim veren okulda öğrenci başına yıllık ücretin, ülkedeki orta sınıfın maddi olanaklarını aşan 3 bin 400 dolar civarında olduğu biliniyor. Bulgaristan‘ın resmi devlet müfredatına göre eğitim veren bu kurumlarda din dersleri yer almıyor, Türkçe dersleri ise tercihe bağlı okutuluyor.

FETÖ üyesi iade edildi

Bulgaristan, dün FETÖ üyesi işadamı Abdullah Büyük‘ü Türkiye‘ye iade etmişti.

Geçen yıl İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla mali polislerin düzenlediği FETÖ/PDY’ye yönelik “himmet” operasyonu kapsamında gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edilen 9 şüpheliden Abdullah Büyük, savcılıkça tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderilmiş, mahkemenin adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmasına karar verdiği Büyük’ün yurt dışına kaçtığı ortaya çıkmıştı.

Reklamlar