İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi Avrupa Birliği ülkeleri emlak alan yabancılara oturma izni verilmesiyle ilgili hazırlık yaparken, elini çabuk tutan Bulgaristan, konut alanlara oturma izni veren düzenleme yaptı.

varnaAB’ye yeni üye olan Bulgaristan gayrimenkul alan yabancılara oturma izni veren yasal düzenleme yaptı. Buna göre Bulgaristan’dan gayrimenkul alanlar oturma izni alırken bu kişilere AB’nin kapısı da açılabilecek.

Bulgaristan’da yatırım yapan Torkam İnşaat’ın sahibi Mahmut Dereli, Bulgaristan’da yatırımları teşvik kanununun çıkarıldığını belirterek, bu kapsamda ülkeye yatırım yapan ve gayrimenkul alan gerçek ve tüzel kişilere önce oturma sonra da vatandaşlık verileceğini söyledi.

Diğer AB ülkelerinin bu konuda çalışma içinde olmasına rağmen henüz sonuç alamadıklarını dile getiren Dereli, “Bulgaristan 13 Ocak’ta kanunu çıkardı. Bu kanun iki ayaklı. İlkinde burada şirket kurup sigortalı işçi çalıştıranlara yönelik düzenleme yapılırken, ikincisinde ise sadece gayrimenkul alanlara yönelik düzenleme yapıldı” dedi. Dereli, gayrimenkul almak için ise Bulgaristan’da şirket kurma zorunluluğu getirildiğini anlatarak, şu bilgileri verdi:
“Bulgaristan’da şirket kuruluyor. En az 300 bin euro’luk gayrimenkul alması gereken bu şirketin asgari yüzde 50 ortağı olan ve 150 bin euro’luk gayrimenkul alan herkese öncelikle 1 yıllık oturma izni veriliyor. 1 yılın sonunda ise vatandaşlık süreci başlıyor. 3 yıllık bir sürenin sonunda ise vatandaşlık veriliyor.”

Mahmut Dereli, kanunun henüz uygulanmadığını ama yeni hükümetin uygulayacağını söyledi.

50 milyon $’lık yatırım yapıyor

Mahmut Dereli, Bulgaristan’da 50 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirterek, şunları anlattı:
“2008 krizinden ülke olumsuz etkilendi. Biz de uygun fiyata arsa aldık. Burgaz şehrine bağlı Primorsko bölgesinde denize sıfır konumda 58 dairelik apart lüks rezidans yaptık. Türkiye’deki konsepti götürdük. Beyaz eşyalarla birlikte anahtar teslim lüks konutlar yapıyoruz. Dairelerin yüzde 60’ını sattık ve haziran sonunda teslim edeceğiz. Burada yeni rezidans daha yapacağız.“

Reklamlar