Stara Zagora (Eski Zağra) ilinde mevcut 868 Türkçe yer adı, Bulgarca adlarla değiştirilecek. Ahça Tahta, Karasoluk, Trifunbölük, Orlukaya, Çakmadere, Yıkıkköprü, Bulgarca ile değiştirilecek Türkçe yer adlarının sadece bir kısmıdır.

Stara Zagora Belediye Meclisinde yer alan tüm siyasi partilerin temsilcilerinin yer aldığı geçici komisyon neredeyse bir yıl Türkçe yer adlarının Bulgarcaya çevirisi üzerinde çalıştı.

Harici uzman danışmalarının, yer adlarının yeniden adlandırılmasına yönelik çalışmalara büyük katkısı oldu. Komisyon üyelerinin, tam anlamıyla anlaşılabilmesi için yerlerin bulunduğu alanların somut tarihi ve coğrafi özelliklerini dikkate almasıyla uzmanlar yer isimlerini harfiyen Bulgarcaya tercüme etti.

Komisyon üyeleri, yerlerin adlardan başka tanımlama numarasına sahip olduğu için yeniden adlandırmanın idari açıdan herhangi bir karmaşaya yol açmayacağına kanaat getirdiler.

Irkçı ve aşırı milliyetçi tavırlarıyla bilinen İç Makedon Devrimci Örgütü (BMRO) Meclis Grubu’ndan komisyon üyesi olan Anton Andonov, “Bu tür kapsamlı bir yer adlarını Bulgarca adlarla değiştirme kampanyası 1934 yılından sonra Bulgaristan’da ilk defa gerçekleştiriliyor” diye kaydetti. Andonov, Varna ve Burgaz illerinde daha az sayıda yerleşim yeri olduğu için 40 ile 60 arasında değişen sayıda yer isimlerinin değiştirildiğini belirtti.

Türkçe yer adlarının Bulgarca adlarla değiştirilmesi kararı, 31 Mayıs 2018 tarihinde yapılacak Belediye Meclis toplantısında alınacak. Buna yönelik karar teklifi, ırkçı ve aşırı milliyetçi tavırlarıyla bilinen Ataka Grubu üyesi olan Geçici Komisyon Başkanı Mihail Mihaylov tarafından Meclis Başkanlığına sunuldu. Karar teklifini sunan milliyetçiler, “Geçici komisyon üyeleri, 20.asrın başlarında Stara Zagora Valisi Hristo Milev tarafından başlatılan il sınırları içerisindeki Türkçe yer isimlerinin değiştirilmesine ilişkin çalışmaları tamamlamak için bir yılı aşkın süre çalışmalar gerçekleştirdi” diye belirttiler.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar