Ülkemizdeki kültürel mirasın korunması teması, düzenli olarak kamuoyunun dikkatini çekmektedir. Çoğu zaman, bu, ancak geçmiş dönemlerin ruhunu ve tarzını taşıyan bazı mimari mücevherlerin yıkılması veya yıkılmasına izin verildikten sonra oluyor. Yıkılma sebebi, çoğu zaman binaların mirasçıları binayı muhafaza edememesi ya da arsa zaten satılmışsa özel iş çıkarları nedeniyle binanın kendi haline bırakılmasıdır. Böylece şehirler beton ve cama yenik düşerek renkliliğini kaybediyor. Kaybolmuş birçok kültürel anıtlar arasında iyi örnekler de var. Bazı mirasçılar baba ocağını parlak iş binasına dönüştürmek yerine, hatıralarını yok etmek istemiyorlar.

Bunlardan biri, bir zamanlar Başbakan Vasil Radoslavov’un ilk kabinesinde İçişleri Bakanı ve ilk Sofya Belediye Başkanlarından biri olan, Sırp-Bulgar Savaşı kahramanlarından, ordu kaptanı Hristo Popov’un ailesi. Torununun torunu Stefan Ognyanov evin hikayesini anlatıyor:

 “Belediye başkanlığı döneminde, Avrupa ve hatta dünya seviyesinde son derece modern bir tesis olan tramvay ağı kuruluyor. Aslında tramvay ağını önceki Belediye Başkanı Dimitır Yablanski inşa ediyor, ancak resmi açılışını Hristo Popov yapıyor. Yine aynı dönemde sokak aydınlatmasının gazdan elektriğe dönüştürülmesine başlanıyor. Bugün hala kullanılan Sofya’nın arması o dönemde tasarlanıyor.Hristo Popov’un evi 1897 yılında inşa edilmiştir. Popov o sırada ordudan dönmüş, hukuk eğitimini İsviçre’de tamamlamıştır, ancak Henüz belediye başkanı olmamıştır. Bu evde birkaç nesil doğup yetişmiştir. Evin iç mimarisi eklektik stilde. Eski burjuva eşyaları, sosyalizm dönemindekiler ve daha yenileriyle karışık. İleride bu eşyaları da sergilemeyi planlıyoruz. “

“Popov’un evinin inşa edildiği zamanlarda “Rakovski” caddesinin No 167 adresi şehrin kenarındadır ve arazi bataklıktır. Günümüzde ise şehrin tam merkezinde yer alıyor. Bir kültür anıtı olan güzel bina şair Peyo Yavorov’un evinin karşısındadır. Şair, başkent elitinin diğer üyeleriyle birlikte kaptan Popov’un sık sık misafiri olmuştur.

Günümüzde odaların onarımı tamamlanmak üzere, ev “Myastoto 167” adı altında kültürel mekan olarak yaşamaya devam edecek. En yeni sanat mekanında kütüphane ile insanların buluştuğu, kitap okuduğu ve sanat konusunda sohbet ettiği bir alan yer alacak. Resmi açılış 17 Mayıs günü fotoğrafçı Yoana Trayanova’nın sergisi ile yapılacak.

Çeviri: Müjgan Baharova, BNR

Reklamlar