esek-muze

Harry Potter’in gizemli dünyasında quidditch oyununa başlamalarından çok öncesi küçük bir Bulgar belediyesinin halkı çoktan beri usandıkları sıkı futbol kurallarını tuzla buz etmiş ve uzun kulaklı eşeklerinin sırtında … eşek futbolu oynayarak eğlenmeye başlamışlardır. Ne yazık ki, şimdiye kadar hiç kimse onları dünyadaki ilginç gelişmeleri yansıtan ansiklopedilere dahil etmemiştir.

Снимка

Eşek buranın sevilen ve sayılan bir hayvanıdır. Güller Vadisi’nde bulunan Gurkovo köyü, her evi süsleyen aromalı çiçekler yetiştirmekle ünlenmiştir. Ancak biz her şeyden önce eşekleri kastettiğimiz için müzelerine bir göz atalım.

Müze kuratörü Katya Stoyanova şunları anlatıyor:

‘Müzede, eşek yetiştirilmesi ve kullanımı ile ilgili alet ve edevatın yanı sıra günlük yaşantıda kullanılan eşyalar da görülebilir. Semer, koşum, heybe, saban gibi bazıları 19. yy’dan kalmadır.Ayrıca toprak testi, ekmek tekneleri, milli kadın giysileri, peşkirler de sergileniyor. Preparasyonu yapılmış bir eşek de var müzemizde.’

Müze, Gurkovo Belediyesinin 2014 yılında AB’den ödenek kazanmasından sonra açılıyor. Ön tarihçesinde ise uzak 1971 yılında eşek arabalarıyla düzenlenen bir ralli yer alıyor.

Katya Stoyanova devamla şunları anlatıyor:

Снимка

‘Ralliye eşek ve araba sahibi herkes katılabilir, yaş ve cinsiyet kısıtlamaları yoktur. Yalnız doping rolünü gören acı biber ve at sineklerinin kullanımı yasaktır. Start verilmeksizin eşeklerin diş  tırnakları ve kalplerinin çalışması yoklanır. Eşekler en süslü araba, onları acele koşmak ve koşumdan çıkarmak, kısa mesafede yarış, eşek arabalarını çekmek gibi disiplinlerde aralarında yarışır. Eşek futbolu da oynanılır. Katılanlar eşeklerinin sırtında oturmuş bir halde ayakları ile topu almaya ve rakibin kalesine gol atmaya çalışıyorlar. ‘

Снимка

Ne yazık ki, bu yıl eşekler sahiplerine benzer bir biçimde kaybolmak üzere olduğu için bu yarış düzenlenmemiştir. Müze kuratörü gelecek yıl köydebari eşek rallisi düzenlenmesi için eşeklerin yetip yetmeyeceğini bilmiyor. Artık nadir rastlandığı için eşeğe iyi bakım gereklidir, diyor sözlerinin sonunda Gurkovo köyü müze kuratörü Katya Stoyanova.

Fotoğraflar: BGNES ve starazagora.utre.bg

Çeviri: Neli Dimitrova

Reklamlar