GERB ve BSP halk oylaması sonuçlarını kabul etti.

kostadinov

Prof. Mihail Konstantinov

Siyasi gerginlik aldı gidiyor.

Siyasi sistemde yapılacak değişiklikler ciddi bunalım doğurabilir. Bu kadar büyük yenilenme birden yapılamaz. Bu iş, pedalı nerede olduğunu bilmediğimiz yeni bir otomobile binmemize benzer. Yeni sistemin uygulanması 6 ay ister. Ülkenin yeniden bölgelere ayrılması gerekir. Sonuçları almamız bu işlere bağlıdır. En fazla oy alan seçilir /majoriter/ seçim sistemi, iki turlu bir yenilik olarak uygulanacak, fakat bu iş bir iki günde yapılabilecek bir iş değildir.

Yeni idari sisteme göre, 240 belediye başkanı seçimi olduğu gibi,  ülkemiz 240 bölgeye bölünecektir. Oy satın alma işi kat kat artacaktır. Bir milletvekili sandalyesinin kaderini 200-300 oy belirleyecektir.

Bu gidişle, görülen köy kılavuz istemez, GERB- Borisov Cumhurbaşkanı seçimlerini kaybettiğinde, önce meclisten bir süre daha görevde kalmak istesin ve bazı uygulamalardan sonra, tarihler belirlenince istifa etsin. Mecliste uyum sağlanamazsa 2 aydan sonra erken genel seçim olabilir.

Başbakan Borisov’un halk tepkisini doğru okuyamadığını vurgulayan Prof. Konstantinov şöyle dedi: Bunun adı halkın galeyana gelmesidir. Büyük Fransız Devrimi’nden sonra da 3 huzurlu yıl vardı. Ardından halk birdenbire patladı ve her şeyi altüst etmişti.

***

Başbakan Borisov’un Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda GERB adayı Tsetska Tsaçeva’nın kazanamadığı halde hükümetin aynı akşam istifa sunacağını açıklaması, işveren ve işçi-sendika çevrelerinde hareketlenmeye neden oldu.

2017 yılı devlet bütçesi kabul edilmeden, hükümetin işverenlere 2016 yılı borçlarını ödemeden ve sağlık, eğitim ve sosyal yardım sektöründe vaat edilen maaş artışları ile yılbaşı ve Noel Bayram primlerini de ödenmeden hükümetin istifa etmeye acele etmemesi isteniyor.

Sofya BTA

Reklamlar